Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri, pentru prima dată după zeci de ani, o rezoluţie privind situaţia din Myanmar care solicită încetarea violenţei şi eliberarea tuturor prizonierilor politici, relatează AFP și Agerpres.

Soldati din Myanmar pazesc primaria din Yangon in timpul loviturii de statFoto: AFP / Profimedia Images

Rezoluţia "îndeamnă" armata "să elibereze imediat toţi prizonierii deţinuţi în mod arbitrar" şi menţionează numele fostului preşedinte Win Myint şi a liderei Aung San Suu Kyi.

Textul cere, de asemenea, "încetarea imediată a tuturor formelor de violenţă" şi solicită "tuturor părţilor să respecte drepturile omului, libertăţile fundamentale şi statul de drept".

Consiliul de Securitate nu a reuşit niciodată să depăşească dezacordurile cu privire la această ţară pentru a adopta o rezoluţie şi nu a mers niciodată mai departe de stadiul unor declaraţii oficiale.

Rezoluţia adoptată miercuri a fost aprobată cu 12 voturi pentru şi niciun împotrivă. China şi Rusia s-au abţinut, renunţând să îşi folosească dreptul de veto care ar fi blocat această iniţiativă.

Laureată a Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, în vârstă de 77 de ani, a fost arestată în calitate de şef al guvernului în lovitura de stat militară din februarie 2021, care a pus capăt unui deceniu de tranziţie democratică în ţara sud-est asiatică. De atunci, Myanmar este pradă haosului şi violenţei, iar economia sa este grav afectată.

Peste 2.500 de civili au fost ucişi de forţele de securitate, potrivit evaluării unui ONG local.