Ministerul pentru Situații de Urgență de la Moscova a anunțat joi o primă măsură după ce două incendii puternice au izbucnit recent la centre comerciale de lângă capitala țării, anunță Interfax.

Incendiu la centrul comercial „Stroytrakt” de langa MoscovaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ministrul Alexandr Kurenkov a precizat într-o conferință de presă că va solicita guvernului să dispună ca autoritățile competente să organizeze inspecții inopinante la toate marile centre comerciale și de divertisment, precum și la depozitele din țară, pentru a verifica respectarea normelor de securitate privind incendiile.

„Specialiştii noştri vor verifica disponibilitatea şi funcționarea sistemelor de alarmă, de stingere a incendiilor, întreţinerea ieşirilor de urgenţă (...) se va evalua şi nivelul de pregătire a personalului pentru a răspunde la eventuale situaţii de urgenţă”, a adăugat el.

Măsura vine după ce la începutul acestei săptămâni un incendiu puternic a izbucnit în centrul comercial „Stroytrakt” din Balașiha, un oraș din regiunea Moscova aflat la o distanță de 40 de kilometri de capitala rusă.

Autoritățile au declarat că incendiul nu a provocat victime întrucât a izbucnit înainte de ora de deschidere a centrului comercial, dar că un agent de securitate al mall-ului a fost dus la spital.

Incendii în serie izbucnite în Rusia

Acest incendiu a avut loc la doar 3 zile după ce un altul a izbucnit după mai multe explozii puternice ce au avut loc la centrul comercial „Mega” din Khimki, un oraș aflat la o distanță de aproximativ 18 kilometri de capitala rusă.

Incendiul respectiv s-a extins pe o suprafață de aproximativ 7.000 mp, autoritățile ruse afirmând că suspectează că un „act criminal” se află la originea acestuia.

Un alt incendiu de proporții a avut loc lângă Moscova și în luna august, la cel mai mare depozit al magazinului rusesc online Ozon, acesta curprinzând o suprafață de 35.000 de metri pătrați dintr-un total de 40.000.

Autoritățile ruse au raportat atunci un mort și cel puțin 13 răniți.

Numeroase incendii au izbucnit în Rusia și în cursul primăverii, atât la centre comerciale, cât și la clădiri ale guvernului rus, făcându-i pe unii comentatori să speculeze cu privire la existența unor grupuri de sabotori pe teritoriul țării.