Croaţia este singura din cele trei țări a cărei aderare la spațiul Schengen este certă, România și Bulgaria confruntându-se cu opoziția Austriei, respectiv Olandei si Suediei. Pentru Croația, aderarea la Schengen va avea efecte din 1 ianuarie şi vor aduce beneficii turismului, sector-cheie al economiei sale, comentează AFP.

SchengenFoto: Spettacolare | Dreamstime.com

Miniştrii de Justiţie din UE se vor reuni joi pentru a lua o decizie în legătură cu aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

În timp ce Olanda şi Suedia au renunţat la opoziţia faţă de aderarea României, Austria continuă să se opună. În cazul Bulgariei, se opune și Olanda.

Singura certitudine în privința unui vot favorabil este în privința Croației. Dacă va fi integrată în acest spaţiu european de liberă circulaţie, cozile uriaşe de mașini la frontierele sale cu Ungaria şi Slovenia vor deveni amintire, comentează AFP, conform Agerpres. Croaţia se aşteaptă la un răspuns pozitiv, ale cărui efecte vor intra în vigoare la 1 ianuarie şi vor aduce beneficii turismului, sector-cheie al economiei sale.

Punctul sensibil al Croației

Zagrebul a depus cererea de aderare în 2016.

Unul din principalele puncte sensibile ale dosarului său este capacitatea poliţiei croate de a gestiona frontiere cu state vecine care nu sunt membre ale UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Serbia), în contextul în care migraţia ilegală reprezintă o provocare serioasă pentru ţară.

Din 2015, milioane de de migranţi, mulţi dintre ei fugiţi din zone de război, au încercat să ajungă UE punându-şi chiar viaţa în pericol. Acest val a fost urmat de pandemia de COVID în 2020, două evenimente care au determinat ţările din Spaţiul Schengen să reintroducă unele controale la frontiere.

Dacă Croaţia va adera la Spaţiul Schengen, o zonă de liberă circulaţie pentru peste 400 de milioane de persoane în Europa, acest lucru va duce la eliminarea cozilor de aşteptare de mai mulţi kilometri la punctul de trecere a frontierei Bregana între Croaţia şi Slovenia. "La 1 ianuarie, vom ridica barierele, iar circulaţia va fi liberă", a declarat pentru AFP şeful poliţiei de frontieră, Zoran Niceno, anticipând un răspuns pozitiv.

La aeroporturi, decizia ar intra în vigoare la 26 martie, din motive tehnice.

Libera circulaţie ar reprezenta un atu important pentru turism, un sector-cheie al economiei acestei ţări de 3,9 milioane de locuitori, facilitând sosirea de vizitatori, a declarat recent şeful biroului naţional de turism, Kristjan Stanicic.

Croaţia a primit în acest an de patru ori mai mulţi turişti decât numărul său de locuitori.

"Toţi transportatorii rutieri vor fi încântaţi", anticipează la rândul său Vladimir Jurcec, de la Asociaţia Naţională a Transportatorilor.

La 1 ianuarie, Croaţia va adera de asemenea şi la zona euro. (Foto: Dreamstime.com)

Pe același subiect: