Lidera opoziției belaruse Maria Kolesnikova, care a fost spitalizată la terapie intensivă în această săptămână, „se simte mai bine”, au declarat joi susținătorii revoltei din 2020 împotriva controversatei realegeri a președintelui Alexander Lukașenko, potrivit AFP.

Maria KolesnikovaFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Kolesnikova, în vârstă de 40 de ani, „a fost transferată de la terapie intensivă la o unitate chirurgicală”, a precizat într-un comunicat serviciul de presă al lui Viktor Babaryko, un alt opozant belarus încarcerat.

Tatăl ei a putut să o viziteze joi în spitalul în care se află la Gomel, în sud-estul Belarusului, a precizat aceeași sursă. „Potrivit medicilor, ea se simte mai bine (...), are un apetit normal”, se arată în comunicat.

Maria Kolesnikova a suferit o intervenție chirurgicală și „își cunoaște diagnosticul”, care nu i-a fost comunicat tatălui ei, a precizat sursa citată.

Ea a fost condamnată în septembrie 2021 la 11 ani de închisoare pentru „complot” împotriva guvernului, „apel la acțiuni care subminează securitatea națională” și „crearea unui grup extremist”.

După spitalizarea ei, Germania și UE au cerut „eliberarea imediată” a acesteia.

Kolesnikova a fost încarcerată în septembrie 2020, după ce a rezistat în mod dramatic unei încercări de a fi deportată din propria țară.

Potrivit rudelor sale, serviciile speciale belaruse (KGB) au răpit-o mai întâi și au dus-o la granița cu Ucraina. Dar a sărit pe geamul mașinii și și-a rupt pașaportul, ceea ce a dus la încarcerarea ei.

Kolesnikova a fost una dintre cele trei femei propulsate în fruntea mișcării de protest din 2020 din Belarus, alături de Svetlana Tikhanovskaia, candidată la președinție în locul soțului său încarcerat, și Veronika Tsepkalo.

Aceștia din urmă au fugit din țară sub presiunea autorităților.

Protestul, care a reunit zeci de mii de demonstranți, a fost treptat zdrobit, cu mii de arestări, exiluri forțate și condamnări grele la închisoare împotriva activiștilor și jurnaliștilor.