Un hacker ucrainean, Viaceslav Igorevici Penşukov, căutat din 2012 de justiţia americană, a fost arestat în octombrie în Elveţia, a dezvăluit vineri site-ul de specialitate Krebs on Security, citat de Barrons și Agerpres.

HackerFoto: P Boriboon, Dreamstime.com

Bărbatul de 40 de ani a fost arestat în cantonul Geneva la 23 octombrie în timpul unei vizite a soţiei sale pe malul lacului Geneva, precizează Brian Krebs. Biroul Federal de Justiţie din Elveţia a confirmat pentru site-ul de ştiri Watson arestarea unui cetăţean ucrainean căutat de autorităţile americane şi a precizat că acesta refuza să fie extrădat în SUA.

Biroul Federal de Justiţie „a decis la 15 noiembrie 2022 să autorizeze extrădarea sa în SUA”, a declarat un purtător de cuvânt, Raphael Frei, pentru site-ul de ştiri, care precizează că suspectul încă mai poate ataca decizia în apel.

Penşukov este acuzat de autorităţile americane că a condus un grup de hackeri care a furat milioane de dolari, în special prin piratarea online a unor conturi bancare în SUA. El a fost inculpat în 2012, alături de opt complici, în SUA, însă până acum scăpase de justiţie.

Rețeaua infracțională pusă la cale de hackerul ucrainean

Conform rechizitoriului de atunci, suspecţii au folosit virusul informatic „Zeus” pentru a sustrage numere de conturi bancare, parole şi alte informaţii necesare pentru a pirata conturi din bănci.

Ei au putut „fura astfel milioane de dolari”, a precizat atunci Departamentul american de Justiţie. Actul de inculpare pentru criminalitate organizată, fraude informatice şi bancare şi furt de identitate, care datează din august 2012, a fost făcut public abia în 2014, cu ocazia audierii în instanţă a doi ucraineni extrădaţi din Marea Britanie, Iuri Konovalenko şi Ievhen Kulibaba.

Cei doi bărbaţi au fost acuzaţi că au recrutat „contrabandişti” care locuiau în SUA şi care primeau fondurile transferate din conturi pirat în propriile conturi bancare, de unde retrăgeau apoi banii şi făceau viramente în străinătate.

Conform Krebs on Security, Penşukov este originar din Doneţk, regiune rusofonă din estul Ucrainei, care a fost recent anexată ilegal de către Rusia.

„În oraşul său natal, Penşukov era un DJ foarte cunoscut („DJ Slava Rich”) care era văzut în maşinile sale BMW şi Porsche de lux”, explică site-ul american, care a adăugat că, mai recent, suspectul a investit mult în companii locale.

FOTO Articol: Peerapong Boriboon / Dreamstime.com.