​Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a cerut reținere în „conflictul” din Peninsula Coreeană, relatează Interfax.

Vladimir Putin alaturi de Kim Jong UnFoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

„Credem că toate părțile implicate în acest conflict ar trebui să evite orice pași care ar putea provoca o creștere în continuare a tensiunii. Situația este deja foarte tensionată în peninsulă și îi îndemnăm pe toți să rămână calmi și să evite pașii care ar putea provoca o escaladare suplimentară”, a afirmat Peskov miercuri în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Comentariile sale au venit după ce jurnaliștii de la Moscova l-au întrebat dacă ultimele rachete lansate de armata nord-coreeană reprezintă o escaladare a tensiunii în peninsulă și dacă recenta vizită a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan a provocat Coreea de Nord.

Șeful Statului Major al Coreei de Sud a anunțat miercuri că Phenianul a lansat cel puțin 17 rachete către Marea Japoniei și Marea Galbenă. Interfax amintește de asemenea că tunarii armatei nord-coreene au tras în jur de 100 de obuze în direcția Mării Japoniei miercuri dimineața.

Coreea de Sud a condamnat acțiunile Phenianului, numindu-le o încălcare a graniței dintre cele două țări.

Președintele sud-coreean Yoon Sok-yeol a ordonat ca armata să fie pregătită „pentru posibile alte provocări majore din Coreea de Nord în viitor”.

Ulterior, Coreea de Nord a lansat încă șase rachete către Marea Galbenă și Marea Japoniei, potrivit armatei sud-coreene.

SUA și aliații promit un „răspuns” față de provocările nord-coreene

Miercurea trecută Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au avertizat că un test nuclear al Coreei de Nord ar antrena un „răspuns de o forţă fără precedent” şi s-au angajat să dea dovadă de unitate în urma mai multor lansări de rachete ale regimului lui Kim Jong Un.

Adjuncţii miniştrilor de Externe ai celor trei ţări au anunţat o consolidare a disuasiunii în regiune în urma unei reuniuni care a avut loc la Tokyo.

„Am convenit să consolidăm şi mai mult cooperarea (...) pentru ca Coreea de Nord să pună imediat capăt activităţilor sale ilegale şi să reia negocieri în vederea dezarmării nucleare”, a declarat adjunctul ministrului sud-coreean de Externe Cho Hyun-dong.

Administrațiile de la Seul şi Washington au avertizat în mai multe rânduri cu privire la faptul că Phenianul se află pe punctul de a realiza un test nuclear, pentru prima oară din 2017, după o serie de tiruri de rachetă balistică, în ultimele săptămâni.