Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a negat marți că guvernul său și-a spionat opozanții, respingând acuzațiile formulate de mai multe instituții media potrivit cărora armata ar fi interceptat telefoanele a cel puțin trei persoane cu ajutorul controversatului soft Pegasus, scrie AFP.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: AFP / AFP / Profimedia

"Nu este adevărat că jurnaliștii sau opozanții sunt spionați", a declarat López Obrador reporterilor. "Armata nu s-a angajat în spionaj (...) Ceea ce se face este (colectarea) de informații pentru a se ocupa de infractori", a spus el.

Potrivit mai multor rapoarte media din ultimele zile, un grup de hackeri - identificat ca Guacamaya - a extras informații dintr-o bază de date a armatei care arată că aceasta a continuat să folosească programul spion Pegasus și după ce López Obrador a preluat funcția în 2018, în ciuda asigurărilor acestuia că nu vor mai exista abuzuri sub președinția sa.

Telefoanele unui jurnalist, ale unui editorialist și ale unui activist pentru drepturile omului ar fi fost infectate cu acest spyware între 2019 și 2021, potrivit organizației mexicane pentru drepturile digitale R3D, cu sprijinul tehnic al Citizen Lab, un proiect de securitate cibernetică de la Universitatea din Toronto.

Acuzațiile de utilizare abuzivă a Pegasus în Mexic datează din 2017, când țara era guvernată de președintele Enrique Peña Nieto (2012-2018). Acestea au reapărut în iulie 2021, în urma unor noi dezvăluiri din presă.

Lopez Obrador nu a confirmat sau infirmat dacă Pegasus mai este folosit de serviciile de informații militare, dar a anunțat că armata va prezenta un raport pe această temă.

"Noi nu suntem la fel ca guvernele (anterioare). Mi-am luat angajamentul că nimeni nu va fi spionat, niciun membru al opoziției", a insistat președintele, care susține că adversarii săi politici se află în spatele scurgerilor de informații.