Kremlinul se declară "deschis unor relaţii constructive” cu Italia, după victoria în alegerile legislative italiene de duminică a Partidului Fratelli d'Italia (post-fascist) al Giorgiei Meloni, conform AFP.

Dmitry Peskov și Vladimir PutinFoto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

”Suntem pregătiţi să salutăm orice forţă politică capabilă să iasă din curentul dominant plin de ură faţă de ţara noastră şi să fie mai constructivă în relaţiile cu ţara noastră”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre victoria de duminică a partidului post-fascist al Giorgiei Meloni.

Giorgia Meloni, al cărei partid Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI) s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia, a revendicat conducerea următorului guvern.

După Suedia, extrema-dreaptă face un nou progres spectaculos în Europa, unde pentru prima dată din 1945 un partid post-fascist se află la porţile puterii.

Rămânând în opoziţie la toate guvernele succesive de la alegerile legislative din 2018, Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FdI) s-au impus ca principală alternativă, trecând de la 4,3% la un sfert din voturi, potrivit primelor estimări, devenind primul partid din peninsulă.

Coaliţia pe care o formează împreună cu celălalt partid eurosceptic de extremă-dreaptă, Liga lui Matteo Salvini, şi cu Forza Italia, partidul conservator al lui Silvio Berlusconi, urmează să câştige aproximativ 43% din voturi, ceea ce îi garantează majoritatea absolută a mandatelor, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.