Trei membri supravieţuitori ai unui grup de 12 turişti ruşi, rămaşi blocaţi în mijlocul vânturilor îngheţate pe cel mai înalt vulcan activ din Eurasia, au fost salvaţi marţi, a anunţat autoritatea regională pentru situaţii de urgenţă, după ce restul de nouă au murit în timpul ascensiunii spre vârf.

Vulcanul Klucevskaia Sopka din peninsula KamceatkaFoto: Boris Smirnov / TASS / Profimedia

Cele 12 persoane din grupul ce includea doi ghizi au pornit împreună săptămâna trecută pentru a escalada vulcanul Klucevskaia Sopka cu înălţimea de 4.754 de metri, situat în Peninsula Kamceatka din Extremul Orient rus, relatează Agerpres citând agenția Reuters.

După ce şi-au instalat tabăra la 3.300 de metri, nouă membri ai grupului au plecat în ascensiune sâmbătă, potrivit media locale.

Dintre cei nouă, anchetatorii susţin că cel puţin cinci au căzut în gol, sâmbătă, la aproximativ 4.150 de metri altitudine, în timp ce ceilalţi au murit ulterior. Temperaturile pe acest munte pot să scadă, conform salvatorilor, până la -14 grade Celsius în cursul nopţii.

Mai multe tentative de aterizare a unui elicopter pe vulcan au eşuat duminică din cauza vântului puternic şi a norilor denşi.

„Trebuiau să aterizeze la o altitudine de 3.300 de metri, dar din cauza vântului puternic, de 30 de metri pe secundă, nu au reuşit, deşi s-au efectuat două tentative, la câteva ore distanţă”, a declarat autoritatea locală de apărare civilă.

Suprafaţa muntelui, acoperită cu roci vulcanice amestecate cu zăpadă şi gheaţă, este deosebit de periculoasă pentru alpinişti

Cei trei membri rămaşi din grup - doi turişti şi un ghid - au fost salvaţi marţi după ce s-au refugiat într-un adăpost folosit de vulcanologi.

Autoritatea regională pentru situaţii de urgenţă a declarat că ghidul a suferit degerături, însă celelalte două persoane erau în stare relativ stabilă. Toţi trei au fost transportaţi cu elicopterul într-un sat din apropiere.

Kluchevskaia Sopka este cel mai înalt dintre cei peste 160 de vulcani ale căror vârfuri înzăpezite se înalţă deasupra Peninsulei Kamceatka. Face parte dintr-un sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită frumuseţii sale aparte.

Potrivit salvatorilor, suprafaţa muntelui este acoperită cu roci vulcanice amestecate cu zăpadă şi gheaţă şi este deosebit de periculoasă pentru alpinişti datorită altitudinii şi a riscului de erupţie.

În urma incidentului a fost deschisă o anchetă penală împotriva directorului unei companii de turism cu sediul în oraşul siberian Novosibirsk.