Pentagonul vrea să accelereze vânzările de arme americane către aliații străini, pentru a concura mai bine cu China și pentru a umple arsenalele națiunilor prietenoase care au dat echipament militar Ucrainei, a raportat vineri Wall Street Journal, potrivit Reuters.

Soldați ucraineni cu un tun M777 donat de americaniFoto: Armata ucraineana

Luna trecută, Pentagonul a creat un grup operativ pentru a examina ineficiențele de lungă durată privind vânzările de arme americane în valoare de miliarde de dolari către țări străine, potrivit ziarului.

„Echipa tigrului” va căuta modalități prin care Departamentul Apărării să eficientizeze părți ale programului, a spus WSJ, citând un oficial înalt al apărării.

Scopul grupului operativ este de a pune mai rapid la dispoziția partenerilor și aliaților mult râvnitele drone, armele, elicoptere, tancuri, potrivit WSJ.

Creșterea tensiunilor cu China și invadarea Ucrainei de către Rusia a adus la urgentarea revizuirii modului în care SUA vând arme.

Pentagonul execută o mare parte din programul vânzărilor de arme în străinătate, dar este supravegheat de Departamentul de Stat, care folosește vânzările anuale de arme în valoare de 45 de miliarde de dolari ca instrument de politică externă pentru a crește influența americană. Congresul aprobă în cele din urmă toate vânzările militare în străinătate.

Oficialii americani ar putea instrui, de exemplu, țările care cer drone să redacteze mai bine acele scrisori, eliminând blocajele care apar deoarece cererea inițială a fost prea largă sau a declanșat alte preocupări de securitate, a spus un oficial al Apărării.

„Este vorba despre etapele mecanice ale procesului”, a spus un oficial înalt al apărării. „Cum putem face o treabă mai bună prin eliminarea ineficiențelor din sistem care se va aplica tuturor țărilor?

Deși Rusia a fost mult timp un concurent major în vânzările globale de arme, armata sa este acum din ce în ce mai tensionată de războiul condus de Moscova în Ucraina și de sancțiuni. Oficialii americani speră că deficiențele Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina, împreună cu presiunea internă de a-și reaproviziona propriul arsenal, vor influența țările care până acum continuau să apeleze la Rusia pentru arme, să exploreze alte piețe.

China a exportat aproximativ arme convenționale în valoare de 17 miliarde de dolari între 2010 și 2020, potrivit unui raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think-tank din Washington, peste 77% din acestea fiind destinate țărilor asiatice și aproape 20% către Africa.

China a fost al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume între 2010 și 2020 – după Statele Unite, Rusia, Franța și Germania.