Decizia Curții Supreme a SUA de a îngropa de facto dreptul la avort va avea un impact disproporționat asupra minorităților, au avertizat marți experții ONU, potrivit AFP.

protest in SUA dupa ce Curtea Suprema a eliminat dreptul constitutional la avortFoto: Amy Katz / Zuma Press / Profimedia Images

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CERD) s-a declarat "profund îngrijorat" de decizia Curții Supreme de Justiție din 24 iunie de a îngropa o hotărâre care a garantat femeilor americane dreptul la avort timp de aproape jumătate de secol și a permis mai multor state să interzică avortul.

Comitetul, format din 18 membri, este responsabil de monitorizarea periodică a punerii în aplicare a Convenției internaționale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială de către statele părți, pe care SUA au ratificat-o în 1994.

După ce a evaluat situația din SUA în cadrul audierilor publice din 11 și 12 august de la Geneva, comisia și-a publicat marți concluziile. Acesta a subliniat "impactul profund disparat" al revocării dreptului la avort "asupra sănătății și drepturilor sexuale și reproductive ale minorităților rasiale și etnice".

"Această decizie este foarte nefericită", a declarat într-o conferință de presă expertul sud-african Faith Dikeledi Pansy Tlakula.

Ea a cerut autorităților americane să remedieze acest "impact disparat (...) asupra minorităților rasiale, a femeilor indigene și a persoanelor cu venituri mici".

Washingtonul trebuie, de asemenea, "să ia măsuri pentru a atenua riscul de urmărire penală" pentru femeile care solicită avorturi și pentru cei care le ajută să facă acest lucru, a adăugat ea.

Într-un raport, aceștia au enumerat probleme care ridică semne de îngrijorare, cum ar fi profilarea rasială, violența excesivă a poliției și accesul inegal la educație, la locuințe și la un mediu sănătos.

În timpul audierilor de la începutul lunii august de la Geneva, experții au abordat pentru prima dată problema despăgubirilor.

Susținătorii drepturilor omului consideră că moștenirea sclaviei și a perioadelor ulterioare de exploatare, segregare și violență continuă să fie vizibilă în politicile de sănătate, educație și locuințe.

În raportul său, CERD s-a declarat "îngrijorat de faptul că moștenirea durabilă a colonialismului și sclaviei continuă să alimenteze rasismul și discriminarea rasială".

Experții au îndemnat Washingtonul să creeze o "comisie care să studieze și să elaboreze propuneri de reparații pentru afro-americani".

Autoritățile americane și-au manifestat disponibilitatea de a examina această problemă, fără a oferi un calendar, au declarat experții jurnaliștilor.