Agenții Biroului Federal de Investigații al SUA (FBI) care au percheziționat locuința din Florida a fostului președinte Donald Trump au confiscat "aproximativ 20" de cutii cu documente clasificate și informații despre "președintele Franței", a anunțat vineri Wall Street Journal.

Ofiteri FBI la resedinta lui Donald TrumpFoto: Profimedia Images

Ziarul a declarat că a avut acces la un inventar de trei pagini cu tot ce a fost confiscat luni în timpul percheziției, inclusiv documente strict secrete sau confidențiale, fotografii și un bilet scris de mână, citează AFP.

Inventarul, văzut de Wall Street Journal, face parte dintr-un document de șapte pagini care include mandatul de percheziție, a precizat ziarul.

Nu sunt oferite mai multe detalii despre aceste elemente și nici dacă este vorba despre actualul președinte francez Emmanuel Macron.

Justiția americană se pregătea vineri să facă publice documente judiciare care ar putea ridica vălul asupra motivelor percheziției fără precedent efectuate la începutul acestei săptămâni la domiciliul fostului președinte.

Operațiunea, care a provocat furia susținătorilor săi evocând o "persecuție politică", a fost efectuată luni în reședința sa din Mar-a-Lago, Florida, de agenți FBI.

Ea pare să fi avut ca obiectiv recuperarea unor documente extrem de confidențiale luate de fostul președinte atunci când a părăsit Casa Albă. Legislația americană reglementează cu strictețe reținerea documentelor clasificate.

Procurorul general a mai spus că Departamentul de Justiţie a depus o cerere în instanţă ca mandatul de percheziţie şi chitanţa pentru percheziţia proprietăţii să fie desigilate.

Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri pe rețelele de socializare că "problema armelor nucleare este o farsă", răspunzând astfel unui raport al Washington Post potrivit căruia agenții FBI au căutat documente legate de domeniul nuclear în timpul unei percheziții la domiciliul său din Florida la începutul acestei săptămâni, potrivit Reuters.

Fostul preşedinte a negat orice faptă, susţinând că ancheta este menită să deraieze potenţiala sa acţiune de a reveni la Casa Albă.

În timpul audierii sale, Donald Trump a invocat de 440 de ori al 5-lea amendament

Donald Trump a refuzat miercuri să răspundă întrebărilor procurorilor la audierea sub jurământ în ancheta privind posibile fraude ale Trump Organization.

Susținând că este victima unei „vânători de vrăjitoare”, Trump a transmis printr-un comunicat că a „refuzat să răspundă întrebărilor, în virtutea drepturilor și prerogativelor acordate de Constituția Statelor Unite tuturor cetățenilor”.

În timpul audierii sale în fața procurorului general din New York, Donald Trump a invocat de peste 440 de ori dreptul său de a nu răspunde la întrebări, conform celui de-al 5-lea amendament din Constituția americană, potrivit presei din SUA citate de AFP.

Conform unuia dintre avocații lui Trump, Ron Fischetti, citat de NBC, singurul răspuns dat de clientul său a fost să-și spună numele.

O sursă apropiată a declarat că cel de-al 45-lea președinte a invocat dreptul de a păstra tăcerea de 440 de ori și de a nu răspunde la întrebările magistraților și anchetatorilor din New York.

Potrivit Washington Post, bazându-se și pe o sursă anonimă, având în vedere confidențialitatea audierii pe jurământ, Donald Trump a refuzat de peste 400 de ori să răspundă la întrebări despre afacerile sale, despre evaluarea moștenirii sale și despre îndatorarea sa.

„Același răspuns” – adică dreptul constituțional de a nu răspunde – a declarat astfel sistematic Trump, conform Washington Post.