Pompierii se confruntă marți cu zece incendii diferite în întreaga capitală a Marii Britanii, pe fondul temperaturilor record înregistrate vreodată în Londra, transmite Sky News.

Incident major în LondraFoto: Captură YouTube / Sky News

Serviciile de urgenţă au declarat un "incident major" ca răspuns la numărul mare de incendii care au izbuncnit la Londra în ziua în care în Regatul Unit au fost în premieră peste 40 grade Celsius, cu siguranță pentru prima oară în ultimii 170 de ani, de când există date meteo extinse.

Pompierii din Londra se ocupă în acest moment de 10 incendii separate în întreaga capitală, pe fondul temperaturilor ridicate.

Mai multe mașini de pompieri acționează în capitală la incendii de vegetație.

Serviciile de urgență anunță că declararea unui incident major le permite să își concentreze resursele.

„Orice mică scânteie are potențialul de a provoca un incendiu semnificativ”, a declarat Jonathan Smith, comisar adjunct al Brigăzii de Pompieri din Londra, care le cere oamenilor să nu folosească grătare portabile în parcurile publice și să se gândească bine unde aruncă țigările.

Schimbările climatice se resimt mai devreme decât se aștepta oricine

Jurnalistul Henry Mance de la Financial Times remarcă pe contul său de Twitter că efectele schimbărilor climatice se văd acum cu o rapiditate mult mai mare decât se așteptau specialiștii, remarcând că recordul de temperatură în UK a fost depășit cu 3 grade în ultimele două decenii.

Ziaristul britanic își amintește că aproximativ în urmă cu un an în Londra au fost inundații de proporții.

Henry Mance spune că serviciul de meteorologie din Marea Britanie anunță ploi însemnate după valul de caniculă fără precedent.

Val fără precedent de căldură în Marea Britanie

Valul de căldură care persistă de zile bune în Europa a adus în premieră temperaturi de peste 40 de grade Celsius în Marea Britanie, ceva ce părea imposibil până acum 10-15 ani. Temperaturile vor mai crește în cursul zilei de marți, maxima absolută putând trece de 42 C.

Recordul s-a produs la ora 12.50 (14.50 ora României) la aeroportul Heathrow: +40,2 C, scrie The Guardian.

Recordul de căldură era, până acum, de +38,7 C, stabilit pe 25 iulie 2019 la Cambridge University (Botanic Garden).

Acel record depășea unul stabilit cu 16 ani înainte: +38,5 C, stabilit la Faversham (comitatul Kent), în august 2003.

Până atunci, recordul de căldură data din 3 august 1990, +37,1 C, în Cheltenham (comitatul Gloucestershire).

De ce 40 de grade în Marea Britanie este o temperatură excepțională? Ultima oară s-ar putea să se fi înregistrat acum câteva mii de ani

În Regatul Unit au fost în premieră peste 40 grade C, cu siguranță pentru prima oară în ultimii 170 de ani, de când există date meteo extinse.

Nu se poate știi cu siguranță, dar foarte probabil că o astfel de temperatură s-a mai înregistrat acum 6-7.000 de ani. Modelele climatice indică faptul că 40 C în UK se pot produce o dată la 100 de ani în condițiile de acum.

Washington Post are o analiză despre această valoare excepțională, citând modele climatice ale organizației Met Office care spuneau că în epoca pre-industrială o zi cu peste 40 C apărea o dată la 7.000 de ani, cel puțin asta era probabilitatea.

Pe la anul 2100, dacă emisiile de carbon vor scădea consistent, o zi cu 40 C în UK va apărea o dată la 15 ani. Dacă emisiile rămân la nivelul din prezent, aparițiile vor fi la 3-4 ani la începutul secolului următor.

Modelele climatice arată și că în prezent, probabilitatea de producere a unei astfel de zile este o dată la 100-300 de ani în UK.

Cairo, Karachi (Pakistan), Phoenix (Arizona, SUA), Riad (Arabia Saudită) sunt locuri care sunt asociate cu temperaturi de peste 40 de grade. Nu însă și Londra.

Nimeni nu se aștepta la temperaturi fără precedent

Modelele climatice întocmite în Marea Britanie până acum câțiva ani indicau doar probabilitatea pur teoretică de a se înregistra astfel de valori, dar șansele erau minime. Era considerat ceva imposibil, mai ales că în 1990, recordul absolut de temperatură în UK era de 37 C. În general, un record absolut național este depășit cu maxim câteva zecimi de grad, odată la câteva zeci de ani.

Un paleoclimatolog de la Bristol este de părere că în Marea Britanie nu au mai fost în ultimii 6.000 de ani maxime de peste 40 C, iar alții cred că acum milioane de ani au mai fost așa valori.

Este imposibil de spus, mai ales că date meteo pe scară largă există în UK de peste 200 de ani, dar Regatul Unit este țara care deține astfel de date de cel mai mult timp, în unele locuri existând date și dinainte de 1770.

Cert este că țara nu este pregătită pentru așa temperaturi - nici rețeaua de cale ferată, nici locuințele, nici orașele. Zilele cu maxime de peste 25 de C erau rare până în acest secol și totul este gândit pentru un climat blând, cu veri răcoroase și ierni în care înghețul este o raritate.

În ultimii 2.000 de ani au fost perioade ceva mai calde, cum ar fi așa numita „Medieval Warm Period”, aproximativ între anii 750 și 1350, dar se consideră că nicio perioadă nu a fost mai caldă decât cea în care trăim, mai exact ultimii 20 de ani.