Autoritățile ruse analizează posibilitatea ca Serviciul Federal de Securitate, agenția de informații a Rusiei, să supravegheze producția de cetacee, o categorie de mamifere acvatice ce include delfinii și balenele, relatează TASS.

DelfinFoto: Flickr

Informația a fost dezvăluită în premieră de Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia, acesta notând că „ministerului Agriculturii, ministerului Resurselor Naturale și altor departamente le-a fost încredințată sarcina de a rezolva problema”.

Jurnaliștii de la Izvestia citează procesul verbal al unei întâlniri dintre șefii mai multor autorități ruse la care a participat și vicepremierul Victoria Abramcenko.

Autoritățile ruse vor ca FSB-ul să se ocupe de supravegherea producției de cetacee

În cadrul întâlnirii în cauză Ministerul Resurselor Naturale și-a exprimat opinia că FSB-ul ar putea fi cel mai eficient în oprirea producției ilegale de cetacee și controlarea comerțul ilegal, cerând de asemenea ca amenzile și pedepsele cu închisoare pentru braconaj să fie majorate.

Agenția Federală pentru Pescuit a precizat însă că nu este de acord cu interzicerea pescuitului deoarece „ținerea animalelor în captivitate are ca scop, printre altele, conservarea și refacerea populațiilor lor naturale”.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzice producția industrială și pe coastă de cetacee. Documentul prevede regimuri mai stricte pentru a limita sau reglementa capturarea mamiferelor marine în zona economică exclusivă a Federației Ruse.

Rusia a adus delfini „militari” la baza navală din Sevastopol

Informația privind eventuala controlare a producției de cetacee de către FSB vine după ce la sfârșitul lunii aprilie Institutul Naval al Statelor Unite a scris într-o evaluare că Rusia a adus la baza navală din Sevastopol delfini antrenați să depisteze atacurile subacvatice.

Institutul Naval american a analizat imagini din satelit de la baza navală rusă din portul Sevastopol, observând că două țarcuri pentru delfini au fost mutate în orașul-port de la Marea Neagră, ocupat în timpul anexării ilegale a Crimeei din 2014, la începutul invaziei rusești declanșate în luna februarie.

Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în punctul sudic al Crimeei, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Potrivit analizei Institutului Naval al SUA, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși s-ar afla în afara razei rachetelor, sunt vulnerabile la atacurile submarine.

Urmărește ultimele evoluții din a 75-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.