Jean Lassalle, un candidat excentric care se descrie drept „fiul unui cioban, fratele unui cioban” și care a străbătut pe jos Franța a obținut la alegerile prezidențiale de duminică mai multe voturi decât Anne Hidalgo, primarul Parisului și candidata Partidului Socialist.

Jean LassalleFoto: Iron Gaizka / AFP / Profimedia Images

Lassalle, un candidat „ruralist” în vârstă de 66 de ani, a reprezentat încontinuu din 2002 a patra circumscripție a departamentului a Pyrénées-Atlantiques în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez.

AFP relata în 2013 despre „un deputat francez care a petrecut opt ​​luni mergând pe jos într-un 'Tour de France' de 6.000 de km” încheiat la Paris.

„Oriunde am fost, am asistat la o criză a nivelului de trai, la o pierdere a identității și la pierderea simțului unui destin comun”, declara Lassalle, un tehnician agronom, la momentul respectiv.

„Oamenii îmi spuneau: 'Uită-te la starea în care ai găsit țara noastră'. Nu mai există industrie, agricultura este în criză, doar unul din zece copii ai fermierilor afirmă în silă că vor să continue în agricultură”, afirma el.

Lassalle în timpul turului său pe jos în lungul Franței (FOTO: Phillipe Desmazes / AFP / Profimedia Images)

Jean Lassalle, „ciobanul” de la alegerile prezidențiale franceze

The Local France scrie într-un portret făcut acestuia că Lassalle este cunoscut pentru necazurile sale ciudate din parlamentul de la Paris, amintind că în 2018, i s-au reținut 1.500 de euro din indemnizație pentru că a refuzat să scoată o vestă galbenă în timpul unei sesiuni parlamentare.

Deputatul a spus că a purtat vesta în semn de solidaritate cu mișcarea de protest care a zguduit Franța în anul respectiv, afirmând că a plătit amenda „cu onoare și mândrie”.

Jean Lassalle a crescut într-o zonă vorbitoare de occitană, o limbă romanică vorbită în partea de sud a Franței, în Italia de nord-vest, în nordul Spaniei și principatul Monaco, provenind dintr-o familie de ciobani care practică transhumanța.

Deputatul s-a declarat în mod repetat mândru de rădăcinile sale, afirmând în timpul unei dezbateri televizate la BMFTV în preajma alegerilor prezidențiale din 2017, că este „fiul unui cioban, fratele unui cioban”. El a scris chiar și o carte intitulată „Un berger à l'Elysée” (Un cioban la Elysée).

În 2003, Lassalle s-a ridicat și a început să cânte imnul occitan, „Se Canta”, în Adunarea Națională, în semn de protest împotriva a ceea ce el a considerat o insultă asupra Pirineilor a ministrului francez de Interne de atunci, Nicolas Sarkozy. Mulți alți parlamentari au izbucnit în râs.

Lassalle a obținut mai multe voturi decât Anne Hidalgo, primarul Parisului

Le Monde anunță că Jean Lassalle a obținut 3,16% din voturile exprimate de alegătorii francezi, aproape triplu decât în 2017, el participând la alegerile prezidențiale și în urmă cu 5 ani.

În perioada premergătoare alegerilor din 2017, Lassalle a postat în mod inexplicabil mai multe videoclipuri în care apare fără cămașă tunzând iarba, tunzând un gard viu și tăind lemne.

Cu o platformă axată pe probleme agricole, protecționism economic, controlul statului asupra economiei și un „plan Marshall” pentru relansarea industriei franceze, el a obținut duminică un scor mai bun decât Anne Hidalgo, primarul Parisului și candidatul Partidului Socialist, partidul tradițional al stângii franceze.

Potrivit rezultatelor parţiale după contabilizarea a 97% dintre voturi, Hidalgo a obţinut 1,74% din voturi, un rezultat umilitor și fără precedent pentru socialiștii francezi care în urmă cu doar 10 ani îl dădeau pe președintele Franței în persoana lui François Hollande.

Lassale nu a fost foarte departe nici de Valérie Pécresse, candidata Les Républicains, partidul tradițional al dreptei franceze din care face parte și fostul președinte Nicolas Sarkozy.

Pécresse a obținut 4,79% într-o zi care a marcat o înfrângere istorică pentru forțele politice tradiționale din Franța, atât de stânga cât și de dreapta.