Premierul maghiar Viktor Orban și-a declarat victoria la alegerile parlamentare de duminică, în timp ce rezultatele parțiale arată că partidul său Fidesz obține 135 de locuri în Parlamentul cu 199 de membri, relatează Reuters și Euronews. Viktor Orban, cel mai longeviv prim-ministru din Europa, s-a confruntat duminică pentru prima dată cu un front al coaliției unite.

Viktor OrbanFoto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia

Premierul Ungariei Viktor Orban a ținut un discurs în fața susținătorilor în timp ce pare sigur că partidul său naționalist Fidesz este pe cale să câștige alegerile.

„Am câștigat o victorie atât de mare încât o poți vedea de pe lună, dar cu siguranță o poți vedea de la Bruxelles”, a spus el duminică seara.

După retragerea din politică a cancelarului german Angela Merkel, anunțată în 2018 și oficializată anul trecut, Viktor Orban a rămas cel mai logeviv prim-ministru din Europa, devansându-l pe olandezul Mark Rutte cu câteva luni.

Orban este, de asemenea, al optulea cel mai longeviv premier din lume, după cei din Cambodgia, Sfântul Vincențiu și Grenadinele, Dominica, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Fiji și Bangladesh.

Politicile populiste ale Fidesz

Analiștii și sondajele de opinie pun însă o mare parte a succesului lui Viktor Orbán pe seama popularității politicilor sale, în special în ceea ce privește cheltuielile majore cu asistența socială, de neimaginat pentru fanii săi conservatori aflați de cealaltă parte a Atlanticului.

Orbán a fost și norocos. El a preluat puterea în 2010, când economiile europene începeau să-și revină din criza financiară globală. Economia Ungariei s-a contractat cu 6,7% în 2009, dar ulterior a început să crească într-un ritm constant. PIB-ul Ungariei a crescut cu 5,4% în 2018, cea mai mare creștere înregistrată în perioada postcomunistă.

Un an mai târziu guvernul maghiar anunța că va oferi un credit nerambursabil de 10 milioane de forinți (în jur de 30.500 de euro la momentul respectiv) familiilor care fac 3 copii.

Pandemia de COVID-19 a dus la o contracție puternică a economiei ungare în 2020 dar înspre sfârșitul anului trecut guvernul de la Budapesta prognoza o creștere de 7% pentru 2021, pe baza căreia a justificat majorarea salariului minim cu 20% și acordarea unei a 13-a pensii.

Ungaria a eliminat de asemenea impozitul pe venit pentru persoanele cu vârsta de sub 25 de ani, iar anul acesta a oferit o reducere fiecărei familii cu copii până la suma plătită de muncitorul mediu.

În noiembrie 2021 guvernul lui Orbán a anunțat că va plafona prețurile carburanților în urma creșterii inflației, o măsură din cauza căreia MOL, cea mai mare companie din Ungaria după cifra de afaceri, a ajuns să vândă în pierdere fiecare litru de carburant vândut.

Înspre sfârșitul lunii ianuarie a acestui an executivul de la Budapesta a anunțat că va plafona și prețurile la alimentele de bază din cauza inflației galopante. „Am decis să intervenim pentru a limita prețurile zahărului alb, făinii de grâu, uleiului de floarea soarelui, cărnii de porc, fileurilor de pui și laptelui semi-degresat”, anunța Viktor Orbán.

La fel ca și în cazul plafonării prețurilor la carburanți, Asociația Națională a Familiilor Numeroase din Ungaria a salutat decizia, în pofida faptului că ea a dus la scurt timp la raționalizarea unor alimente de bază.

Iar sondajele de opinie făcute în Ungaria arată că aceste măsuri sunt populare în rândul populației țării, indiferent de afinitățile politice.