Familiile numeroase din Ungaria salută decizia Guvernului privind plafonarea preţurilor la alimentele de bază, însă această măsură va avantaja nu numai aceste familii, ci toate segmentele populaţiei, scrie presa maghiară, citată de Rador. Deşi un decret guvernamental nu a fost încă publicat despre regulile detaliate pentru punerea în aplicare a deciziei Guvernului, se ştie deja că magazinele trebuie să revină la prețurile proprii, ceea ce înseamnă că nici zahărul, nici uleiul de floarea soarelui nu pot fi vândute mai scump decât a fost oferit clienților lor pe 15 octombrie.

AlimenteFoto: Captura video

Potrivit Asociației Naționale a Familiilor Numeroase (NOE), Guvernul a luat la timp această decizie privind plafonarea preţurilor la alimentele de bază. "Era nevoie de această măsură, deoarece ne face viața mai ușoară tuturor – nu doar celor cu familii numeroase", a spus peşedintele NOE.

Răspunzând la întrebarea adresată de ziarul ungar "Magyar Nemzet", Katalin Gyurkó Kardos, a pecizat că în cazul unor produse şi asociaţia a semnalat Guvernului că ar fi nevoie de o asemenea ajustare a preţurilor. Fără această măsură şi fără multe alte măsuri adoptate în vederea sprijinirii familiilor (de la subvenţii pentru maşini, moratoriul privind plata creditelor, subvenţii pentru renovarea locuinţelor şi până la scutiri de impozite pentru familiile cu patru copii şi a tinerilor), azi familiile ar fi mult mai vulnerabile şi expuse în faţa recesiunii economice globale. Plafonarea preţurilor la alimente este o nouă şansă, o nouă posibilitate, şi arată că oamenii pot conta şi în viitor pe sprijinul Guvernului", a subliniat preşedintele asociaţiei.

Premierul Viktor Orbán a anunţat că comercianții vor trebui să revină la prețurile aplicate pe 15 octombrie pentru șase produse de bază: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, lapte de consum 2,8% grăsime, piept de pui și pulpă de porc. Deși decretul privind regulile detaliate nu a fost încă publicat, se știe deja că în locul prețurilor medii publicate de Oficiul Central de Statistică, prețurile afișate în unele magazine vor trebui aplicate începând cu 1 februarie.

Preturile exacte pot fi determinate din datele caselor de marcat online. Această măsură se aplică timp de trei luni (din februarie), ca şi în cazul plafonării preţului la benzină, însă valabilitatea măsurii poate fi prelungită.

Şeful de cabinet al premierului Orban, Gergely Gulyás, a anunţat joi că Guvernul a plafonat preţurile la alimentele de bază după modelul Serbiei. "Inflaţia a crescut pe piaţa alimentelor de bază la sfârşitul lunii octombrie şi de aceea a decis Guvernul că va ajusta prețurile acestor alimente la nivelul prețului cu amănuntul aplicat la mijlocul lunii octombrie", a menţionat Gergely Gulyás, care a adăugat că pierderile genrate în urma acestei măsuri trebuie să fie împărţite între factorii de pe piaţă.

Profitul anual generat în comerț ajunge la 140-150 de miliarde de forinți, iar înghețarea prețurilor celor șase produse în cauză ar putea duce la o pierdere de mai puțin de douăzeci de miliarde de forinți. Organizaţiile pentru apărarea intereselor producătorilor, întrebaţi de ziarul "Magyar Nemzet", au comentat cu prudenţă această măsură. Potrivit președintelui Consiliului Produselor Lactate, Miklós Istvánfalvi, cota de piață a laptelui de 2,8% poate fi de 10-15% din consumul total de lapte intern. Miklós Istvánfalvi nu a vrut să comenteze măsura adoptată de Guvern privind plafonarea preţurilor la alimente de bază.

Președintele Asociației Cărnii, Tamás Éder,a avut o opinie similară, precum şi directorul executiv al Asociației Producătorilor de Alimente, Tamás Vörös, care a spus că efectele diversificate ale anunțului sunt în prezent examinate în cadrul asociației. Președintele Consiliului Produselor Avicole, Attila Csorbai, a atras atenția asupra faptului că decizia Guvernului se referă la stabilirea prețurilor de consum, dar această măsură va avea efect şi asupra prețurilor producătorilor la care aceştia îşi vând produsul.

Sectorul avicol, precum şi crescătorii de porci, se află într-o situaţie dificilă. Din cauza apariției gripei aviare, crescătorii de păsări au suferit pierderi serioase, ca să nu mai vorbim de creșterea vertiginoasă a prețurilor la furaje. Potrivit lui Attila Csorbai, în această situație, producătorii nu mai pot scade din preţuri, și chiar dacă prețurile de vânzare ale producătorilor nu vor mai creşte pe termen scurt, supraviețuirea sectorului ar putea fi pusă în pericol. De aceea, pierderile rezultate din înghețarea prețurilor ar trebui suportate de comercianți, prin reducerea marjelor de preţuri, care nu sunt tocmai modeste. Dacă lanţurile de magazine vor încerca să transfere aceste pierderi către producători, securitatea aprovizionării ar putea fi compromisă. De aceea sunt necesare măsuri suplimentare, a conchis Attila Csorbai.