Partidul presedintelui francez, Nicholas Sarkozy, Uniunea pentru o Miscare Populara, a inregistrat infrangeri semnificative in primul tur al alegerilor municipale. Potrivit primelor rezultate partiale, citate de Rador, opozitia de stanga a castigat din primul tur primariile unor orase mai mici, dar sunt asteptate in continuare exit poll-urile din marile orase franceze, in care rezultatele sunt foarte stranse si in care numai un al doilea tur de scrutin ar putea transa situatia.

Primele estimari indica faptul ca socialistii, din opozitie, ii devanseaza in cele mai multe cazuri pe candidatii Uniunii pentru o Miscare Populara, aflata la putere. Rata absenteismului a fost estimata la 31%, mai mica decat in 2001.

Scrutinul de duminica a fost considerat un prim test electoral pentru presedintele Nicolas Sarkozy, la zece luni de mandat in fruntea republicii, dar mai ales pe fondul scaderii sale in popularitate. Jumatate din francezi cred ca, daca UMP pierde batalia in marile orase ale tarii, aceasta se va traduce printr-o infrangere personala a presedintelui Sarkozy.

Turul doi al alegerilor municipale va avea loc duminica viitoare, pe data de 17 martie.