Danemarca anunţă joi că deschide uşa unei prezenţe a unor militari şi unor ”echipamente” militare americane pe teritorul danez, în cadrul unui nou acord bilateral vizând o facilitare a deplasării trupelor americane în Europa, în toiul unor tensiuni între Occident şi Rusia, relatează AFP.

DanemarcaFoto: Henning Bagger / AFP / Profimedia

”Statele Unite au întins mâna Danemarcei propunând-i o cooperare bilaterală în domeniul apărării” în afara NATO, a anunţat într-o conferinţă de premierul Mette Frederiksen.

”Forma exactă pe care o va lua această colaborare nu a fost definită încă, însă ar putea include prezenţa unor militari, material şi echipament militare americane pe teritoriul danez”, precizează şefa Guvernului.

Negocieri angajate în vederea acestui viitor acord nu au fost precipitate de actuala criză între Rusia şi Ucraina, precizează premierul danez.

Însă această criză ”ilustrează”, apreciază Copenhaga, nevoia unei consolidări a cooperării.

”NATO şi Statele Unite sunt garanţii securităţii noastre. De aceea facem front comun cu Statele Unite, atunci când valori occidentale ca democraţia şi libertatea sunt puse în discuţie”, subliniază ministrul danez al Apărării Morten Bødskov.

Regatul nordic, care a luptat alături de americani în Irak, a devenit în ultimii 20 de ani unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonul în Europa. (News.ro.)