Cum treci de la munca la o fermă din Kansas la conducerea unui batalion de femei din Statul Islamic? Radicalizarea americancei Allison Fluke-Ekren, prinsă de justiția țării sale după ani de zile în cadrul organizației jihadiste, rămâne în mare măsură neexplicată, scrie AFP.

Statul IslamicFoto: Profimedia

Această mamă în vârstă de 42 de ani, recent transferată din Siria, s-a prezentat joi în fața unui judecător federal din Alexandria, lângă Washington, unde este acuzată că ar fi oferit „sprijin material unei organizații teroriste”.

Având părul acoperit cu un voal negru, ea nu a vorbit în timpul acestei scurte audieri care, întâmplător, a avut loc la câteva ore după moartea liderului IS, Abu Ibrahim al-Hachimi al-Qurachi, în timpul unui raid american în Siria.

Fără a intra în detaliile cazului, magistratul a dispus continuarea reținerii acestuia.

Concret, justiția americană o acuză pe această fostă profesoară că a pregătit, între 2014 și 2017, planuri de atacuri împotriva Statelor Unite, a condus o unitate de femei antrenate în luptă și a oferit diverse „servicii”, în special de traducător pentru IS.

Rugata să o plaseze pe o scară de radicalizare de la unu la zece, o persoană care o cunoștea la acea vreme a simțit că „a ieșit din grilă” și merită un „11 sau 12”, potrivit documentelor eliberate procedurii.

Un altul a văzut-o antrenând copii în folosirea puștilor de asalt AK-47 sau a centurilor explozive. Chiar fiul său, în vârstă de 5 sau 6 ani, a fost văzut cu un pistol-mitralieră în mână.

Nimic însă nu părea să o conducă la un asemenea curs.

O viață obișnuită, o elevă bună, până când...

Născută Allison Brooks, a crescut la o fermă din Kansas, în centrul Statelor Unite. O elevă bună, a dezvoltat o pasiune pentru știință și fotografie. Căsătorită într-o biserică metodistă la sfârșitul anilor 1990, a devenit doamna Fluke și a avut doi copii înainte de a divorța.

S-a recăsătorit curând cu un bărbat pe nume Volkan Ekren, despre care există puține informații.

În 2004, ea a depus mărturie într-un articol dedicat educației la domiciliu și a pozat cu o basma musulmană. Ea explică că și-a scos fiul și fiica din sistemul școlar pentru că a fost dezamăgită de rezultatele lor și a vrut să-i învețe arabă.

În 2008, familia s-a mutat în Egipt. Pe blogul ei, Allison Fluke-Ekren isi relateaza viata de profesoara, vizitele lor la piramide, nasterea unui nou baiat... Ultimele ei publicatii dateaza din 2010.

O fostă prietenă, identificată doar după numele ei Farouk, a explicat pe canalul ABC că i-a observat radicalizarea în timpul acestui sejur.

Deranjată de impactul Primăverii Arabe și al crizei refugiaților, americanca „și-a exprimat susținerea pentru Statul Islamic, despre care a spus că face lucruri bune pentru a ajuta femeile și copiii”.

Șefa batalionului de femei katiba / Soțul ei a devenit lunetist

În 2011, Allison Fluke-Ekren a plecat în Libia împreună cu soțul și copiii ei. Ei s-au alăturat Siriei în jurul anului 2012 pentru că, potrivit unui martor citat în rechizitoriu, „ea vrea să se angajeze în jihad”.

Din 2014, s-a schimbat complet.

Soțul ei a devenit lunetist pentru IS. Cu cunoștințe despre arme, dobândite la ferma părinților ei, ea este responsabilă de antrenarea altor soții de luptători în elementele de bază ale AK-47 și grenade.

Pentru a „răzbuna” copiii uciși într-un bombardament, ea își propune să organizeze un atac într-o universitate americană și se laudă, în fața martorilor, că a obținut o promisiune de finanțare de la liderii IS. Insarcinata, renunta la acest proiect.

Puțin mai târziu, ea dezvoltă un nou plan: să atace un centru comercial din Statele Unite. De data aceasta, soțul ei o descurajează să ia măsuri.

În 2016, el a murit într-un atentat cu bombă și, câteva luni mai târziu, ea s-a recăsătorit cu un alt luptător al IS, specialist din Bangladesh în atacuri cu drone. După moartea acestuia, ea s-a căsătorit cu un alt membru al grupului, însărcinat cu apărarea Raqa, potrivit rechizitoriului.

În același timp, „Oum Mohammed el Amikiri” – numele ei de război – a preluat conducerea „Katiba Nussaïba”, un batalion de femei.

Călătoria sa după căderea califatului în 2017 nu este cunoscută, nici condițiile arestării sale sau soarta copiilor săi.