​​Consiliul de Securitate al ONU se întrunește luni pe tema crizei ucrainene, fiind de așteptat ca Rusia să împiedice desfăsurarea ședintei. Întâlnirea, prima de la izbucnirea crizei, a fost convocată la solicitarea Washingtonului care, împreună cu aliații săi din NATO, își intensifică eforturile pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina, pregătind în același timp noi sancțiuni.

Putin in fata hartii cu podul care leaga Rusia de CrimeeaFoto: Alamy / Profimedia

Confruntat cu amenințarea unei invazii, Kievul a cerut duminică Rusiei să-și retragă trupele masate de-a lungul graniței dintre cele două țări și să continue dialogul cu Occidentul dacă dorește „serios” o detensionare.

Între timp, Statele Unite și Marea Britanie au reiterat amenințarea cu noi sancțiuni împotriva Rusiei. Londra are în vedere măsuri „care sunt de interes direct pentru Kremlin”.

La Washington, Congresul este aproape de un acord asupra unui proiect de lege care prevede noi sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Statele Unite și Marea Britanie discută despre sancțiuni vizând gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania sau chiar accesul Rusiei la tranzacții în dolari, principala monedă în comerțul internațional.

În fața acestei perspective, Moscova a cerut să fie tratată pe picior de egalitate de către Washington. „Ne dorim relații bune, corecte, respect reciproc și pe picior de egalitate cu Statele Unite, ca și cu orice altă țară din lume”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Mutarea pe care o pregătește Moscova

Luni, probabil că Rusia va încerca să-i împiedice pe cei 15 membri ai Consiliului să țină ședința, „dar Consiliul de Securitate este unit. Vocile noastre sunt unite în a le cere rușilor explicații”, a declarat duminică, la ABC, ambasadorul american la ONU Linda Thomas-Greenfield.

„Vom intra în sală pregătiți să-i ascultăm, dar nu ne vom lăsa distrași de propaganda lor”, a adăugat ea. „Și vom fi gata să răspundem oricărei informații greșite”.

Rusia a fost acuzată de la sfârșitul anului 2021 că a masat până la 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, în pregătirea unui atac. Moscova neagă orice proiect în această direcție, cerând în același timp garanții scrise pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO și încetarea întăririi militare a Alianței Atlantice în Est.

Această solicitare cheie a fost respinsă de Statele Unite săptămâna aceasta într-un răspuns scris către Moscova.

Într-un interviu acordat CBS, subsecretarul de stat american Victoria Nuland a declarat că a observat „semne” că Rusia ar fi interesată de un dialog cu privire la răspunsul Statelor Unite și al NATO.

Secretarul de stat Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov „vor vorbi probabil între ei în această săptămână”, a adăugat ea.

Între timp, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului a adoptat o atitudine dură, spunând că este esențial ca Washingtonul să trimită un mesaj puternic președintelui Putin că orice agresiune împotriva Ucrainei va avea un preț foarte mare.

„Nu putem avea din nou un moment la Munchen”, a spus senatorul Bob Menendez la CNN. „Putin nu se va opri la Ucraina”, a adăugat el.

Răspunsul țărilor NATO la „ostilitățile Rusiei”

Mai multe țări occidentale au anunțat în ultimele zile trimiterea de noi contingente în Europa de Est.

Premierul britanic Boris Johnson va propune săptămâna aceasta NATO o desfășurare de trupe pentru a răspunde la creșterea „ostilității ruse” față de Ucraina. Un anunț apreciat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și de ministrul de externe ucrainean Dmytro Kouleba, care au salutat „conducerea” britanică.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, omologul său german Annalena Baerbock și prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki sunt așteptați la Kiev săptămâna aceasta.

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a cărei țară oferă asistență militară Ucrainei, a sosit acolo duminică pentru o vizită de două zile. (Sursa: AFP)