Un tribunal rus a condamnat joi, la pedepse cu închisoarea cuprinse între 13 și 18 ani, patru bărbați acuzați că au încercat să importe aproape 400 de kilograme de cocaină ascunse în ambasada din Argentina, un caz nebunesc în care anchetatorii au înlocuit drogurile cu făină pentru a vedea ce urmează, dar traficanții s-au chinuit mai multe luni să trimită cocaina în Rusia.

Cocaina gasita in ambasada Rusiei din ArgentinaFoto: Claudio Santisteban / Zuma Press / Profimedia

Tribunalul Dorogomilovski din Moscova l-a condamnat pe Andrei Kovalciuk, presupusul creier al grupării, la 18 ani de închisoare, a declarat pentru AFP avocatul său Serghei Iuroș.

Fostul administrator al ambasadei ruse din Buenos Aires, Ali Abianov, a fost condamnat la 17 ani de închisoare, în timp ce alți doi inculpați - Vladimir Kalmykov și Ichtimir Khoudjamov - despre care anchetatorii au spus că au încercat să recupereze drogurile la Moscova, au primit 13 și, respectiv, 16 ani de închisoare, au raportat agențiile de presă rusești.

Toți cei patru protagoniști și-au susținut cu fermitate nevinovăția în timpul procesului. Parchetul solicitase pedepse cuprinse între 15 și 19 ani de închisoare.

Cocaina din valize, înlocuită cu făină

Cazul, demn de un film cu gangsteri, a fost dezvăluit de Ministerul argentinian de Interne în februarie 2018. Potrivit autorităților argentiniene, 389 de kilograme de cocaină, ascunse în valize, fuseseră descoperite la 13 decembrie 2016 într-o școală situată în incinta ambasadei ruse, după ce ambasadorul de atunci a făcut o sesizare în acest sens.

Anchetatorii s-au dus încă din acea seară la piața angro din Buenos Aires unde au cumpărat 400 de kilograme de făină.

Cocaina a fost înlocuită cu făină, iar în valize au fost plasate transmițătoare pentru a urmări tranzacția.

În lunile care au urmat, membrii rețelei, dintre care unii lucrau la ambasadă, au încercat de mai multe ori, fără succes, să trimită făina în Rusia, în timp ce echipe de anchetatori ruși și argentinieni stăteau cu ochii pe ei.

Potrivit autorităților argentiniene, în cele din urmă, guvernul rus a fost cel care a pus la dispoziție un avion pentru a asigura transferul valizelor la Moscova, la 12 decembrie 2017.

Potrivit anchetatorilor, drogurile, "de o puritate foarte mare" și în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, erau destinate Rusiei, Olandei și Germaniei, unde presupusul șef al bandei, Andrei Kovalchuk, a fost arestat în martie 2018 și ulterior extrădat la Moscova.

Alți doi suspecți, cu cetățenie dublă ruso-argentiniană, sunt în prezent judecați în Argentina.

Cazul a dat naștere și la acuzații în presă privind posibila implicare a unor oficiali și diplomați în trafic.