Poşta chineză le-a ordonat angajaţilor săi să dezinfecteze în mod sistematic corespondenţa sosită din străinătate, autorităţile invocând posibilitatea sosirii în ţară a tulpinii Omicron prin intermediul scrisorilor şi a coletelor trimise din Canada, relatează AFP și Agerpres.

Livrare de colete in ChinaFoto: Zhan Yan / Xinhua News / Profimedia Images

Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie), autorităţile chineze se tem că politica lor „Zero Covid” va fi subminată de o serie de focare limitate de coronavirus.

Ţara, în care pandemia de COVID-19 a fost detectată iniţial la sfârşitul anului 2019, a stopat în mare măsură contagiunea, însă se confruntă cu focare sporadice de câteva săptămâni. Cu toate acestea, numărul de noi cazuri zilnice de coronavirus în China depăşeşte rareori pragul de 200.

La sfârşitul săptămânii trecute, capitala Beijing a raportat primul caz de coronavirus cu varianta extrem de contagioasă Omicron la o persoană care primise o scrisoare din Canada, pe care au fost găsite urme ale virusului.

China încearcă să susțină că SARS-CoV-2 ar fi fost importat

Drept urmare, serviciile poştale din China au primit ordin să dezinfecteze „pe cât posibil” scrisorile şi coletele din străinătate. Angajaţii care intră în contact cu aceste obiecte sunt, de asemenea, invitaţi să primească o doză de rapel a vaccinului anti-COVID-19.

La rândul lor, cetăţenii sunt sfătuiţi să-şi reducă comenzile „din ţări şi regiuni cu risc crescut de COVID-19”, a anunţat Poşta chineză într-un comunicat.

Corespondenţa internă va fi acum sortată separat, pentru a se evita orice risc de contaminare de la transporturile internaţionale. În condiţiile în care originea coronavirusului nu a fost încă determinată, China încearcă să promoveze ideea că acesta ar fi fost introdus în ţară din străinatate, în special prin alimente congelate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat însă că se îndoieşte de o astfel de posibilitate, menţionând că riscul de transmitere a virusului de pe suprafeţe este redus şi scade în timp.