China a raportat primul caz cu varianta Omicron a coronavirusului în oraşul Tianjin din nordul ţării, în timp ce provincia estică Zhejiang se luptă în ultimele săptămâni cu o creştere a noilor infecţii cu varianta Delta, scrie luni The Guardian, citat de News.ro.

ChinaFoto: Profimedia Images

Autorităţile chineze au raportat că acest caz a fost detectat la un cetăţean care s-a întors din străinătate şi nu a prezentat niciun simptom la sosirea pe 9 decembrie. Pacientul este acum în carantină şi este tratat într-un spital desemnat.

Apariţia Omicron, considerată a fi o variantă mult mai transmisibilă decât Delta, vine în momentul în care provincia estică Zhejiang - cu peste 65 de milioane de locuitori - se luptă cu primul focar din acest an.

Dintre cele 80 de noi cazuri transmise local cu simptome în China continentală la 12 decembrie, 74 au fost identificate în Zhejiang. În octombrie, provincia a raportat doar un caz.

Focarul din Zhejiang - gazda gigantului Alibaba - a determinat mai multe companii listate la bursă să-şi înceteze producţia luni. În consecinţă, acţiunile lor au scăzut brusc.

Companiile au spus că vor respecta măsurile de control antivirus impuse de administraţia locală, care va decide când va putea fi reluată producţia.

Printre cele mai afectate oraşe din provincia Zhejiang este Shaoxing. Din 5 decembrie, 123 din cele 192 de cazuri depistate în provincie erau din oraşul cu 5 milioane de locuitori. Un program de testare în masă este în curs de desfăşurare.