Incendiul violent izbucnit în Parlamentul sud-african din Cape Town continua să afecteze clădirea, iar poliţia, care are ca principală ipoteză o mână criminală, a arestat un bărbat de 51 de ani, conform AFP. Nu au fost raportate victime, însă incinta Adunării Naţionale din aripa cea mai recentă a edificiului a fost complet distrusă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Thandi Mbambo, purtător de cuvânt al unităţii de elită a Poliţiei sud-africane, Hawks, a declarat pentru AFP că un bărbat a fost arestat în interiorul parlamentului, este încă audiat, iar marți va fi dus în instanță.

Nu au fost raportate victime, însă incinta Adunării Naţionale din aripa cea mai recentă a edificiului a fost complet distrusă. "Sala unde se reuneau membrii a ars în întregime", a declarat purtătorul de cuvânt al legislativului, Moloto Mothapo.

Primele indicii sunt că focul s-a declanşat în două părţi distincte ale clădirii Parlamentului, iar sistemul de stingere automată nu a funcţionat "aşa cum trebuia", a declarat preşedintele Cyril Ramaphosa, care a mers la faţa locului. El a spus că "activitatea parlamentului va continua".

Incendiul a izbucnit în jurul orei 05.00 (03.00 GMT) în aripa cea mai veche a edificiului, terminată în 1884, cu săli placate cu lemn preţios şi unde se întruneau înainte parlamentarii. În această zonă, acoperişul s-a prăbuşit.

Amploarea totală a pagubelor provocate clădirii, care adăposteşte o colecţie valoroasă de cărţi şi de obiecte de artă, nu este cunoscută deocamdată.