Unele şcoli britanice au decis să interzică paietele şi caută modalităţi pentru a celebra sărbătorile de sfârşit de an într-o manieră mai respectuoasă faţă de mediul înconjurător, la o lună după Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP 26), organizată în oraşul scoţian Glasgow, informează AFP citată de Agerpres.

Pulover de CraciunFoto: Flickr

Într-o şcoală gimnazială pentru fete din oraşul Portsmouth, situat în sudul Angliei, elevele au fost sfătuite pentru prima dată să facă schimb între ele de pulovere de Crăciun mai vechi, în loc să cumpere altele noi, întrucât această modalitate respectă tradiţia "puloverului de Crăciun" fără să contribuie la poluarea planetei noastre.

"A fost o idee cu adevărat bine primită atât de părinţi, cât şi de fete. Ele sunt destul de interesate de chestiunea mediului înconjurător (...) şi le place ideea ca un obiect care nu este uzat să poată fi oferit altcuiva, care va putea să îl folosească în anul următor", a declarat directoarea acelei unităţi de învăţământ, Jane Prescott.

De asemenea, paietele nu vor mai fi autorizate în această şcoală privată din cauza impactului lor negativ asupra mediului.

Din aceleaşi motive, Graham Frost, directorul Şcolii primare "Robert Ferguson" din Carlisle, oraş din nordul Angliei, a interzis şi el paietele care nu sunt biodegradabile, utilizate uneori în cadrul unor activităţi artistice.

"Dacă mai multe şcoli adoptă aceste măsuri, companiile care aprovizionează şcolile se vor gândi cu mare atenţie pentru a furniza produse mai conforme cu preocupările noastre legate de mediu", a adăugat el.

Graham Frost consideră că există "un sentiment tot mai mare" în rândul directorilor de unităţi şcolare, conform căruia "este imperativ să facem tot ce este posibil pentru a fi o forţă a schimbării şi, într-o anumită măsură, o forţă de influenţă" pentru a-i pregăti pe elevi în vederea unui viitor "ameninţat de schimbările climatice".

Geoff Barton, secretarul general al Asociaţiei directorilor de şcoli şi colegii din Anglia, a declarat că "şcolile acordă o mare importanţă mediului în tot ceea ce fac datorită importanţei vitale pe care o are această chestiune în general şi, în special, pentru elevii care simt, în mod just, nevoia unei lumi mai verzi".

"Recenta conferinţă privind schimbările climatice COP 26 a intensificat probabil acest interes, iar Crăciunul ne oferă o excelentă ocazie pentru a canaliza acest entuziasm în activităţi practice", a adăugat profesorul britanic.