Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a declarat că abia îşi poate stăpâni entuziasmul cu o zi înainte de a decola către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), într-un preludiu la o călătorie mult mai ambiţioasă, în jurul Lunii, cu SpaceX, compania lui Elon Musk, planificată pentru 2023, relatează marți Reuters citată de Agerpres.

Yusaku MaezawaFoto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / Profimedia Images

Magnat în domeniul modei online şi colecţionar de obiecte de artă, Yusaku Maezawa, în vârstă de 46 de ani, s-a antrenat în ultimele luni la un centru spaţial din apropiere de Moscova şi este la un pas de a deveni primul turist spaţial care ajunge la bordul ISS după mai bine de un deceniu.

Maezawa va zbura spre ISS cu o navă spaţială Soyuz, care va fi lansată miercuri de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, alături de asistentul său, Yozo Hirano, care va documenta călătoria, şi de cosmonautul rus Alexander Misurkin.

Vorbind din Baikonur înaintea călătoriei sale spaţiale cu durata de 12 zile, Maezawa a declarat că încă din copilărie a visat să zboare în spaţiu.

"Sunt entuziasmat. Mă simt ca un elev de şcoală elementară care abia aşteaptă să plece într-o excursie", a precizat el în cadrul unei conferinţe de presă.

"N-am crezut că voi putea ajunge în spaţiu. Obişnuiam să mă uit la cerul înstelat şi la corpurile cereşti. Mă simt norocos să am această oportunitate şi să-mi îndeplinesc în sfârşit visul", a adăugat el.

Miliardarul a povestit cum au decurs pregătirile, inclusiv o prezentare a costumului său spaţial şi experienţa într-o centrifugă, în mesaje pe care le-a publicat pe reţelele sociale, şi intenţionează să continue să facă acest lucru din spaţiu.

După cele 100 de zile de pregătire, Maezawa a povestit că i-a plăcut zborul parabolic, unde imponderabilitatea este indusă pentru scurte perioade de timp într-un avion adaptat, însă antrenamentul în scaunul rotativ i s-a părut dificil.

Antreprenorul, îmbrăcat într-un combinezon de zbor albastru cu o insignă pe care scria "pace mondială", a declarat că s-a chinuit să înveţe limba rusă pentru a comunica cu instructorii săi şi că aşteaptă cu nerăbdare să mănânce sushi la revenirea pe Pământ.

Maezawa va deveni primul pasager privat care va efectua o călătorie spre Lună cu SpaceX, în timp ce mai multe companii comerciale, inclusiv Blue Origin a lui Jeff Bezos, au inaugurat o nouă eră a călătoriilor în spaţiu pentru clienţii înstăriţi.

Miliardarul, care şi-a vândut afacerea online de modă Zozo către SoftBank în 2019, caută opt persoane care să i se alăture în călătoria sa selenară din 2023, doritorii fiind obligaţi să treacă de testele medicale şi de un interviu.

Maezawa a devenit un nume celebru în Japonia datorită pasiunii pentru avioane private şi super-maşini, a darurilor în numerar oferite urmăritorilor săi de pe Twitter şi a iubitelor sale din rândul vedetelor, într-o ţară cunoscută pentru cultura sa corporatistă conformistă.

Maezawa va fi prima persoană privată din Japonia care ajunge în spaţiu după jurnalistul TV Toyohiro Akiyama, care a vizitat staţia spaţială Mir în 1990.