​„Relansare, putere, apartenență”: Emmanuel Macron a descris astfel luni seară cele trei axe ale președinției franceze a UE, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Captura YouTube

După ce a invocat „nevoia de a renaște ca răspuns la criză”, șeful statului a apărat pe larg „nevoia de a ne asuma această Europă și de a spune mereu că este a noastră”, subliniind că „acest sentiment de apartenență” este atacat în Franța ca si in alte tari UE.

„Nimeni nu știe de dezbaterea publică din țara noastră în acest moment”, a continuat el, „când lucrurile se îngreunează, se spune că este vina Europei” .

Cât despre nevoia de „putere”, el a cerut consolidarea „unei Europe care să-și poată face propriile alegeri, militare, tehnologice, culturale, de valori”. „Avem dezbateri regionale, unde adevăratele subiecte sunt să știm ce vrem să devenim în raport cu modelul chinez, cu modelul american”.

Vaccinarea europenilor este cel mai bun exemplu de eficacitate a Europei, a insistat el.

„Fiți naționaliști, voi ungurii, fiți naționaliști, voi polonezi sau francezi, vaccinați sau nevaccinați. Poate că ați fi avut prieteni ruși să vă dea Sputnikul (vaccinul) care încă nu este aprobat de OMS? Succes!”, a glumit Macron. „Ești vaccinat doar cu cele mai bune vaccinuri din lume pentru că ești european”.

Pe de altă parte, „Europa care vine să explice oamenilor care ar trebui să fie cuvintele pentru a spune sau a nu spune, nu este o Europă la care eu ader pe deplin, iar aceasta alimentează un sentiment de dezintegrare” a culturilor europene, a completat liderul francez.

O aluzie la un proiect de reguli pentru comunicare internă la Bruxelles pentru oficialii europeni care le recomandă să interzică expresii precum „perioada Crăciunului” sau „Doamnelor și domnilor” în favoarea termenilor neutri. Comisia a renunțat la acest proiect, în această formă, după controversele stârnite.