Joe Biden şi Xi Jinping vor sta de vorbă luni pentru a încerca să atenueze puternicele tensiuni care opun Statele Unite şi China în privinţa Taiwanului, dar și pe marginea altor subiecte sensibile pentru a evita ca acestea să degenereze în conflict - relatează ziarul La Libre Belgique, citat de Rador.

Joe Biden si Xi JinpingFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Această convorbire online, a treia de la învestirea preşedintelui american în ianuarie, vine într-un moment în care subiectele divergente se acumulează între Washington şi Beijing, care se afişează fiecare ferm pe poziţie în legătură cu Taiwanul, dar şi cu schimburile comerciale sau drepturile omului.

Este vorba, potrivit unui înalt oficial de la Casa Albă, „să se asigure că această competiţie nu duce la conflict”. „Vrem să ridicăm bariere comune pentru a evita orice eroare de judecată şi orice neînţelegere”, a mai spus această sursa, care nu a precizat care vor fi „barierele”.

Programată luni, la ora 19:45, ora Washingtonului (00:45 GMT marţi), conversaţia ar putea dura „câteva ore”, a mai estimat această sursă americană.

Dar atât Washingtonul, cât şi Beijingul s-au străduit să tempereze aşteptările.

Întâlnirea nu trebuie să ducă la „rezultate concrete”, a avertizat Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerior Externe chinez, Zhao Lijian, s-a limitat să spună luni că cei doi lideri „vor avea un schimb de vederi franc, profund şi complet” privind relaţiile bilaterale, într-un moment în care relaţiile dintre cele două puteri se află la „o răscruce critică”.

Beijingul doreşte să lucreze cu Washingtonul pentru „a repune relaţiile chino-americane pe calea cea dreaptă a unei dezvoltări sănătoase şi stabile”, a spus el.

Joe Biden nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a se întâlni în carne şi oase cu preşedintele chinez, în momentul în care acesta îşi întăreşte în fiecare zi influenţa asupra regimului şi a criticat absenţa sa de la recentele mari reuniuni internaţionale.

Dar el trebuie să se mulţumească cu o nouă întâlnire online cu dl Xi, care nu mai părăseşte China de aproape doi ani, invocând motive sanitare.

Dacă după ajungerea la putere a dlui Biden tonul s-a schimbat în comparaţie cu reacțiile furioase din epoca Trump, de fapt, relaţia dintre Washington şi Beijing rămâne extrem de tensionată.

Taiwanul

Actualele crispări se referă acum în mod deosebit la soarta Taiwanului, cu un schimb de replici tăioase între secretarul de stat american, Antony Blinken, şi omologul lui chinez, Wang Yi.

Primul şi-a „exprimat îngrijorarea în legătură cu presiunea militară, diplomatică şi economică permanentă a Republicii Populare Chineze asupra Taiwanului”.

Al doilea a avertizat Statele Unite contra oricărei acţiuni care ar putea fi interpretată ca un sprijin pentru „independenţa Taiwanului”, considerat de Beijing o provincie rebelă ce trebuie supusă, mai ales în momentul în care China vrea să-şi extindă şi să-şi afirme influenţa regională.

Înaltul oficial al Casei Albe s-a referit la "comportamentul coercitiv şi provocator” al Chinei faţă de Taiwan ca unul din subiectele de contencios pe care Joe Biden intenţionează să le abordeze „direct şi sincer”.

Este vorba, potrivit aceleiaşi surse, în special despre practici economice considerate agresive ale Chinei şi de încălcări ale drepturilor omului.

Washingtonul subliniază totuşi că cele două mari puteri ar putea coopera în anumite domenii, precum lupta împotriva schimbărilor climatice.

Această întâlnire virtuală are loc în momentul în care Xi Jinping îşi întăreşte fără încetare influenţa asupra regimului, după cum o demonstrează adoptarea, joi, de către Partidul Comunist Chinez a unui text care, sub pretextul sărbătoririi centenarului partidului, face mai ales elogiul preşedintelui.

Acest text cere „partidului, armatei şi întregului popor să se unească mai strâns în jurul Comitetului Central a cărui inimă este Xi Jinping”.

Iată ce a „întărit şi mai mult”, cu siguranţă, concentrarea puterii în mâinile preşedintelui chinez, potrivit înaltului oficial al administraţiei Biden. „După părerea noastră, acest lucru subliniază şi mai mult necesitatea unor discuţii la cel mai înalt nivel”.

Citește și: