Prima întâlnire virtuală între preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping urmează să aibă loc luni, potrivit CNN şi site-ului Politico, care citează mai multe surse anonime, relatează News.ro.

Joe Biden si Xi JinpingFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Cei doi au discutat la telefon în două rânduri, însă acest summit este o ocazie ca cele două superputeri să continue dialogul, în contextul în care relaţiile Beijingului cu Washingtonul se află la cel mai slab nivel într-o serie de subiecte - de la comerţ la drepturile omului, la ambiţiile regionale ale Chinei.

Principiul acestei întâlniri online - prima videoconferinţă de la instalarea la putere a democratului, în ianuarie - a fost anunţat în octombrie de către Casa Albă.

Întrebat despre această reuniune într-o conferinţă de presă, joi, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că cei doi şefi de stat au „convenit să meninţă contacte frecvente prin mijloace multiple”.

Tensiuni în creștere între SUA și China

„În prezent, China şi Statele Unite comunică strâns cu privire la aranjamente specifice în vederea summitului liderilor”, a adăugat el.

Tensiunile dintre cele două superputeri au crescut cu încă un grad în ultimele săptămâni din cauza Taiwanului, pe care autorităţile chineze îl consideră o provincie care trebuie să revină sub tutela lor.

Xi Jinping a avertizat joi despre context demn de „Războiul Rece” în regiunea Asia-Pacific, unde Statele Unite caută să contracareze ambiţiile Beijingului.

Liderul chnez s-a declarat, însă, „pregătit să lucreze” împreună cu Statele Unite.

Joe Biden dă asigurări că vrea să coopereze cu autorităţile chineze în anumite provocări, precum modificările climatice.

În acest dosar, Beijingul şi Washingtonul şi-au anunţat miercuri, la Glasgow, intenţia de a-şi intensifica eforturile în lupta împotriva încălzirii globale.

Citește și: