Un jurnalist american deținut în Myanmar, țară aflată sub conducere militară, acuzat de instigare, se confruntă cu noi acuzații de răzvrătire și terorism, a declarat miercuri avocatul său, ceea ce reprezintă un eșec pentru eforturile Statelor Unite de a obține eliberarea sa, transmite Reuters.

Danny Fenster a fost arestat in luna maiFoto: AFP / AFP / Profimedia

Danny Fenster, în vârstă de 37 de ani, care a fost redactor-șef al Frontier Myanmar, un site de știri independent de top, a fost reținut pe aeroportul internațional din Yangon în luna mai, în timp ce încerca să ia un zbor pentru a părăsi țara.

Nu este clar la acest moment la ce se referă noile acuzații contra lui Fenster, cele mai grave formulate împotriva sa până acum.

Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi închis până la 20 de ani în temeiul unei legi privind terorismul și 20 de ani pentru răzvrătire.

"Nu înțelegem de ce au adăugat mai multe acuzații, dar cu siguranță nu este bine", a declarat avocatul său, Than Zaw Aung, pentru Reuters.

Statele Unite au făcut presiuni în repetate rânduri pentru eliberarea lui Fenster, care a fost inițial acuzat de incitare la revoltă și de încălcarea unei legi a asociațiilor ilegale din epoca colonială.

El este deținut în faimoasa închisoare Insein din Yangon.

Autoritățile l-au trecut cu vederea în cadrul unei amnistii recente pentru sute de persoane reținute în urma protestelor anti-juntă, printre care se numără și angajați din mass-media.

De la lovitura de stat din 1 februarie, armata a anulat licențele media, a impus restricții asupra internetului și a transmisiunilor prin satelit și a arestat zeci de jurnaliști, în ceea ce grupurile pentru drepturile omului au numit un asalt asupra adevărului.

Un purtător de cuvânt al consiliului militar aflat la putere nu a răspuns la apelurile prin care se solicitau comentarii.