Cu două zile înainte de alegeri, Angela Merkel a pledat vineri în favoarea protejatului său Armin Laschet, garant al „stabilității”, în timp ce zeci de mii de tineri, conduși de Greta Thunberg, au demonstrat în toată Germania în favoarea „unei schimbări reale a în politica climei”, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Pentru ca Germania să rămână stabilă, Armin Laschet trebuie să devină cancelar federal”, a proclamat cancelarul la o întâlnire a partidului său la München, Bavaria, înainte de alegerile de duminică, care anunță un duel strâns.

Social-democrații (SPD) sunt în frunte cu aproximativ 25% din intențiile de vot, urmate de tabăra conservatoare (CDU / CSU), creditată cu 21 - 23% din voturi.

Cancelarul și-a intensificat eforturile în ultima perioadă pentru a-l susține pe liderul partidului ei, slăbit de lipsa sa de popularitate și de greșelile făcute în perioada inundațiilor.

Sâmbătă va fi alături de el pentru o ultimă întâlnire în cetatea lui Armin Laschet, la Aachen.

"Problema de a ști cine guvernează Germania nu este lipsită de importanță", a insistat cea care conduce cea mai mare economie europeană din 2005.

Și a avertizat încă o dată împotriva scenariului unei victorii a candidatului social-democrat și a schimbării cârmei spre stânga în cazul unei alianțe între SPD, verzii și partidul de stânga radicală Die Linke. Cu toate acestea, este una dintre cele mai puțin probabile coaliții dintre gama largă de posibilități de formare a majorității.

Tinerii cer stoparea folosirii cărbunelui, politicienii promit „reînnoire”

Anterior, zeci de mii de conservatori, conduși de Greta Thunberg, au demonstrat cerându-le candidaților să facă mai mult pentru climă.

„Trebuie să continuăm să ieșim în stradă și să cerem liderilor noștri să ia măsuri concrete în favoarea climatului”, a declarat tânăra activistă suedeză către o mulțime de manifestanți adunați în fața Reichstagului din Berlin.

Potrivit organizatorilor, „greva climatică” la care au fost chemați tineri germani a mobilizat vineri peste 620.000 de persoane în aproximativ 470 de orașe din toată țara.

„Partidele politice nu fac suficient” pentru climă, s-a lamentat Greta Thunberg în timp ce manifestanții, majoritatea adolescenți, au fluturat semne și bannere care proclamau „Pământul are febră” sau „STOP cărbunelui”.

Mobilizându-și susținătorii la Köln, în vestul țării, candidatul SPD, Olaf Scholz, i-a promis să întruchipeze „reînnoirea” după patru mandate și 16 ani la guvernarea Angelei Merkel, unde este ministru al finanțelor din 2018.

"Schimbările climatice sunt un dezastru global major și de aceea tinerii care spun astăzi că trebuie făcut ceva acum sunt în regulă. Asta vom face noi social-democrații", a spus centristul..

Votul „secolului”

Într-o Germanie angajată într-o transformare costisitoare a energiei, alegerile legislative par a fi votul „secolului” care poate accelera această tranziție, a declarat pentru AFP Luisa Neubauer, șefa mișcării „Vineri pentru viitor” din Germania.

Conduși de preocupările climatice ale alegătorilor, Verzii ar trebui să joace un rol central în viitorul guvern.

Candidata lor, Annalena Baerbock, ar obține, potrivit sondajelor, 15% din voturi, ocupând locul trei, înaintea Partidului Liberal (12%).

În programele lor electorale, cei trei candidați principali au făcut din protecția mediului una dintre prioritățile lor pentru următorii patru ani, angajându-se să acționeze pentru a limita încălzirea globală la 1,5 ° C.

În timpul campaniei electorale de la mijlocul lunii iulie, Germania a fost lovită de inundații mortale, care au lăsat peste 180 de morți în vestul țării și sunt direct legate de schimbările climatice, spun experții.

Obiectivul neutralității climatice reprezintă consensul între părțile germane, la fel ca și dezvoltarea energiilor regenerabile. Dar vremurile și mijloacele pentru a realiza acest lucru sunt dezbătute, între stânga favorabilă unei mari intervenții a statului și dreapta care se bazează pe sectorul privat.