​Președintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, a acuzat din nou Rusia și Biserica Ortodoxă Rusă că încearcă să destabilizeze Muntenegru, în încercarea Moscovei de a-și satisface „ambițiile imperialiste”, prin intermediul Belgradului, care nu a renunțat la formarea „Serbiei Mari”.

Milo DjukanovicFoto: Captura YouTube

Într-un comunicat dat publicității de serviciul de presă al Președinției Muntenegrului se menționează că, în pofida relațiilor tradiționale prietenești, „actuala putere din Rusia și conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse încearcă să destabilizeze Muntenegru și să-l abată de pe calea integrării europene” - relatează agenția Tanjug, citată de Rador.

Această declarație a președintelui muntenegrean a fost un răspuns la declarația mitropolitului Bisericii Ruse, Ilarion, care afirmase că acțiunile șefului statului muntenegrean „au provocat tensiuni în țară prin încercarea de a obstrucționa înscăunarea mitropolitului Muntenegrului și Litoralului Ioanikije, ceea ce este o rușine pentru Muntenegru”.

Cabinetul președintelui Muntenegrului a transmis că „declarația mitropolitului Ilarion și declarația anterioară a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, doar confirmă implicarea deschisă a Rusiei în problemele interne ale Muntenegrului”.

„Nu din motive dogmatice, cum este și cazul Ucrainei, ci pentru că cei mai mulți credincioși ortodocși muntenegreni nu doresc să urmeze interesele imperialiste ale Moscovei și Belgradului” – se subliniază în comunicat și se amintește că în interval de cinci zile, Lavrov și Ilarion au declarat că „Biserica Ortodoxă Muntenegreană este parte a Bisericii Ortodoxe Sârbe”.