Guvernul australian a trecut prin parlament în doar 24 de ore o lege care permite poliției să spargă dispozitivele oricărei persoane care este vizată de o anchetă în curs, relatează IFL Science.

Politisti australieniFoto: Rafael Ben-Ari / Avalon / Profimedia Images

Noua lege permite polițiștilor să modifice sau șteargă date, preia controlul asupra conturilor de social media și colecteze informațiile despre activitățile online ale persoanelor în cauză pe care le consideră relevante investigației.

Toate aceste lucruri vor putea fi realizate printr-unul din trei tipuri de mandate noi despre care criticii afirmă că sunt mult prea ușor de obținut. Senatoarea Lidia Thorpe de la Partidul Verde a catalogat legea ca fiind „un abuz de putere în mediul online”.

„Legea nu identifică și nu explică de ce aceste puteri sunt necesare și aliații noștri din Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Noua Zeelandă nu acordă aceste puteri forțelor de ordine”, a acuzat aceasta.

Noua lege permite polițiștilor să obțină trei tipuri de mandate noi:

  • mandate de modificare a datelor care permit poliției să modifice sau șteargă complet datele unui suspect
  • mandate legate de rețele care permit poliției să obțină informațiile salvate în calculatorul unui suspect dar și a oricăror rețele sau persoane asociate cu individul în cauză
  • mandate de preluare a conturilor care permit poliției să preia controlul asupra conturilor social media sau ale altor tipuri de conturi din mediul online

Polițiștii nu vor fi nevoiți să ceară eliberarea acestor mandate unui judecător, una dintre cele mai contestate prevederi ale legii.

În schimb, aceștia le vor solicita de la Tribunalul Administrativ de Apel, un organism din cadrul executivului care revizuiește independent deciziile luate de oficiali dar care are jurisdicție doar în cazuri expres prevăzute de lege.

Guvernul conservator al premierului Scott Morrison a afirmat că această lege este necesară pentru a combate cu eficiență terorismul și abuzurile asupra copiilor, activități care adesea sunt desfășurate pe „dark web”.

The Guardian notează că Partidul Laburist de opoziție susține legislația, pe motiv că înlătură din „provocările semnificative cu care se confruntă forțele de ordine” când vine vorba de combaterea rețelelor infracționale.