​Președintele american Joe Biden a respins din nou criticile privind retragerea trupelor americane din Afganistan, afirmând că „istoria va dovedi că decizia de a pleca a fost cea corectă”, potrivit Euronews și Rador.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Declarațiile lui Biden vin în contextul în care aeroportul din Kabul este luat cu asalt de cei care încă nu se pot retrage: afganii care au colaborat cu Statele Unite, care au lucrat pentru NATO sau pentru guvernul anterior.

Pentru ei, termenul de evacuare din 31 august ar putea fi prelungit.

„Evacuarea a mii de persoane de la Kabul va fi grea și dureroasă, indiferent când am început. Ar fi fost așa chiar dacă am fi început acum o lună sau peste o lună, de la 14 august până astăzi am evacuat aproape 28.000 de persoane cu avioanele SUA și ale coaliției, inclusiv navele charter civile, aducând numărul total de persoane evacuate din iulie la aproximativ 33.000”, a afirmat Joe Biden.

„Există discuții în curs între noi și militari despre extinderea transportului aerian. Speranța noastră este că nu va trebui să îl extindem, dar vor exista discuții despre cât de mult am progresat în acest proces”, mai spune acesta.

Mii de oameni fac coadă în fața Aeroportului din Kabul și cel puțin 20 de oameni au murit aici, dintre care șapte au fost călcați de mulțime în urma preluării puterii din partea talibanilor și a încercării de a fugi din țară.

Aeroportul din capitala afgană este acum singura cale de ieșire.

Talibanii au promis amnistie pentru cei care au lucrat cu Statele Unite, NATO și guvernul răsturnat, dar mulți afgani se tem încă de represalii sângeroase.

Citește și: