Afganii care au lucrat pentru ambasada Statelor Unite din Kabul au început să își piardă speranța că vor fi evacuați din Afganistan după căderea țării în mâinile talibanilor, potrivit unei telegrame a Departamentului de stat american obținută de presă și citată de Business Insider.

Evacuarea din KabulFoto: Balkis Press / Abaca Press / Profimedia Images

Scenele haotice de la Aeroportul Internațional Hamid Karzai continuă de o săptămână acum, numeroși americani și cetățeni ai altor țări, precum și afganii care au lucrat pentru ambasadele statelor occidentale sau au colaborat cu forțele coaliției încercând să plece din țară din cauza temerilor legate de răzbunarea talibanilor.

Printre cei disperați să fie evacuați și care încearcă să treacă de talibanii staționați în apropierea aeroportului se numără și actuali și foști angajați afgani ai ambasadei americane de la Kabul care afirmă că eforturile Washingtonului de a-i evacua i-au lăsat „profund dezamăgiți” și că se simt trădați de SUA, potrivit telegramei obținute de NBC News.

Unii angajați ai ambasadei americane au relatat că au fost separați de copiii lor în timp ce alții au fost răniți atât de grav în timp ce încercau să ajungă la aeroport încât au fost internați în spital. Alții au leșinat din cauza căldurii și a înghesuielii.

„Prefer să mor de un glonț al talibanilor” decât să mă confrunt cu mulțimile din nou, a afirmat un angajat al ambasadei, citat în telegramă.

Un altul a spus că angajații „sunt fericiți să moară aici, dar cu demnitate și mândrie”, potrivit telegramei.

Joe Biden promite evacuarea tuturor americanilor

Președintele american Joe Biden a promis vineri că fiecare american va fi evacuat din Afganistan, chiar dacă acest lucru ar însemna ca forțele SUA să rămână în țară după termenul de retragere stabilit pe 31 august.

Însă surse din rândul talibanilor au declarat luni pentru agenția Reuters că nu vor extinde termenul limită de 31 august pentru statele occidentale și purtătorul de cuvânt al acestora a avertizat că vor exista „consecințe” vizavi de o eventuală prelungire a termenului de retragere.

Nu este clar dacă promisiunea lui Biden se referă și la afganii cu vize pentru SUA sau alte categorii vulnerabile.

Contactat de jurnaliștii de la Insider, un purtător de cuvânt al Departamentului de stat de la Washington a declarat că situația de la ambasada americană din Kabul este cunoscută autorităților americane.

„După cum am văzut, situația de la aeroport este haotică și lucrăm fără oprire pentru a ajuta persoanele eligibile pentru zboruri. Angajații noștri din Afganistan și familiile lor au trecut prin greutăți, durere și suferință din cauza dedicației lor a de lucra împreună cu noi pentru construirea unui viitor mai bun pentru toți afganii. Avem o datorie specială față de ei din această cauză”, a declarat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat a precizat de asemenea că fostul ambasador american în Afganistan John R. Bass a aterizat recent la Kabul pentru a încerca să îmbunătățească operațiunile de evacuare însă nu a dorit să ofere mai multe detalii cu privire luate pentru ajutarea angajaților ambasadei.

Citește și: