Talibanii par să fi executat un fost șef de poliție afgan care luptase împotriva insurgenților zeci de ani, scrie Business Insider. Imagini șocante ale execuției au circulat pe rețelele de socializare și au fost verificate de oficialii afgani. Videoclipul vine la câteva zile după ce talibanii au promis că nu se vor răzbuna împotriva foștilor oponenți după preluarea Afganistanului.

Talibani in KandaharFoto: AFP / AFP / Profimedia

Videoclipul grafic, difuzat pe Twitter, îl arată pe generalul Haji Mullah Achakzai îngenuncheat în timp ce era legat la ochi și încătușat, înainte de a fi împușcat. Generalul Achakzai a fost șeful provinciei Badghis (lângă Herat) și ar fi fost arestat de talibani după ce au preluat puterea zonei săptămâna trecută.

Consilierul de securitate afgan Nasser Waziri, care îl cunoștea personal pe Achakzai, a declarat pentru Newsweek că talibanii au distribuit videoclipul printr-o rețea afiliată și că a fost verificat de oficialii guvernamentali.

"A fost înconjurat de talibani și nu a avut de ales decât să se predea noaptea trecută", a declarat Waziri pentru presă. „Talibanii l-au vizat pe Achakzai pentru că acesta era un înalt oficial de informații”.

Generalul era un comandant cu experiență care luptase împotriva talibanilor de zeci de ani. În ciuda asigurărilor talibanilor că nu vor lua măsuri împotriva dușmanilor lor, grupul ar fi început „investigații din ușă în ușă” pentru a încerca să identifice foști aliați americani, potrivit unui raport al ONU.

Mulți foști oficiali guvernamentali stau acum ascunși și se tem de viața lor.

Nasser Waziri a declarat pentru Newsweek că el și alți consilieri superiori au creat un chat de grup privat care include până la 100 de oficiali afgani care obișnuiau să colaboreze cu guvernul civil pentru a urmări locul unde se află persoanele și pentru a se asigura că sunt în siguranță. El a spus că grupul folosește VPN-uri și își șterge în mod regulat mesajele.

Deși talibanii au încercat să se descrie ca un grup moderat reformat, au apărut rapoarte îngrijorătoare privind violența din Afganistan, inclusiv despre faptul că luptătorii au dat foc unei femei afgane pentru că aceasta ar fi gătit prost.