Comisia Europeană nu a suspendat aprobarea planului de revenire economică al Ungariei, a declarat comisarul european Vera Jourova după ce presa germană și europarlamentarul Dacian Cioloș susținuseră că Bruxelles-ul a înghețat planul înaintat de guvernul Viktor Orban.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Nu există această știre că am oprit procesul”, a declarat comisarul european Vera Jourova, după ce, într-o dezbatere din Parlamentul European Guy Verhofstadt a întrebat-o dacă planul de revenire economică al Ungariei a fost deja suspendat, așa cum a scris presa germană.

"Am verificat acum cu cabinetul președintelui și cu colegii responsabili de fondurile de recuperare, de adoptarea și evaluarea planurilor. Nu există această știre că am oprit procesul, se desfășoară în continuare.

Desigur ne uităm la sistemul de control și audit din statele membre și decizia privind aprobarea planurilor individuale va fi luată de Consiliu prin majoritate calificată, nu e decizia Comisiei.

Desigur că și Comisia poate opri când vedem probleme cheie. Nu pot confirma acum, în acest moment, că s-a întâmplat așa. Presa germană nu a avut dreptate", a spus Jourova.

”Renew Europe a cerut acest lucru săptămâna trecută. De ce? Pentru că nu avem acum nicio garanție că banii vor merge la ungurii onești și de bună credință, nu doar la acoliții lui Orban”, susținuse miercuri dimineață Cioloș.

”Suspendarea planului nu înseamnă ‘pedepsirea’ Ungariei. Înseamnă că nu va mai fi finanțată cleptograția lui Orban. Într-un Eurobarometru din iunie 2020, 87% dintre respondenții ungari au descris corupția din Ungaira drept larg răspândită. Ei merită banii de recuperare, nu ginerele lui Orban”, a scris europarlamentarul român pe Twitter.

Parlamentul European a cerut recent Comisiei Europene să activeze mecanismele de condiţionare a fondurilor europene în cazul ţărilor care încalcă valorile comunitare, fiind vizate în special Ungaria şi Polonia.

Cele două ţări fac deja obiectul unor proceduri din partea Comisiei, ca urmare a încălcării normelor comunitare şi a politicilor lor autoritare.

Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat, luna trecută, că Uniunea Europeană se transformă într-un „imperiu” care contravine intereselor naţiunilor de pe continentul european.

Mecanismul privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme după ce Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în fața Curții de Justiție a UE. Polonia și Ungaria au făcut acest lucru la 11 martie 2021.

Ungaria este în vizorul UE și pentru legea anti-LGTB

Regimul Viktor Orban este la acest moment într-un conflict cu Bruxellesul pe tema legii din Ungaria ce prevede că „pornografia și conținutul care reprezintă sexualitatea sau promovează deviația identității de gen, schimbarea de sex și homosexualitatea nu trebuie să fie accesibilă celor sub 18 ani”.

Președinta Comisiei Europene a apreciat că legea votată în Ungaria pe 15 iunie este „o rușine”.

În replică, Ungaria a calificat miercurea trecută drept o „rușine” comentariile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema legii ungare ce interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor, în contextul în care Budapesta se confruntă cu un val de critici pe acest subiect.

Bruxellesul va trimite o scrisoare Budapestei pentru a-și exprima „îngrijorările” pe plan juridic înaintea intrării în vigoare a acestei legi care „discriminează persoanele pe baza orientării lor sexuale”, a spus Ursula von der Leyen, cu o zi înaintea unui summit al liderilor UE la Bruxelles.

Președintele Emmanuel Macron a declarat că trebuie să se ducă o „bătălie culturală” cu anumite țări din estul Uniunii Europene, precum Ungaria și Polonia, unde au fost votate legi anti-LGBT.