Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un „imperiu” care contravine intereselor naţiunilor de pe continentul european, relatează EFE și Agerpres.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

„În loc de Europa naţiunilor, la Bruxelles se construieşte un suprastat. De aceea, democraţii care se bazează pe valorile naţionale se confruntă astăzi cu cei care construiesc un imperiu”, a spus Orban într-un discurs, potrivit agenţiei ungare MTI.

Potrivit acestuia, construirea unui imperiu european contravine ideii de democraţie şi spune că nimeni nu a autorizat astfel de politici.

„Noi ne dorim altceva, noi vrem democraţia democraţiilor, bazată pe naţiuni”, a reiterat premierul.

„Europa nu se va schimba şi nu se va îmbunătăţi singură, noi suntem cei care trebuie să o facem mai bună, să o reformăm şi să o repunem pe o cale care a avut succes la vremea respectivă”, a adăugat el, după ce a spus că UE se confruntă în prezent cu o criză la nivel social şi economic.

Între altele, Orban a spus că Parlamentul European ar trebui şi el reformat, crescând competenţele parlamentelor naţionale, care ar trebui să aibă dreptul să blocheze procesele legislative dacă ar considera că acestea contravin intereselor ţărilor comunităţii europene.

Parlamentul European a cerut recent Comisiei Europene să activeze mecanismele de condiţionare a fondurilor europene în cazul ţărilor care încalcă valorile comunitare, fiind vizate în special Ungaria şi Polonia.

Cele două ţări fac deja obiectul unor proceduri din partea Comisiei, ca urmare a încălcării normelor comunitare şi a politicilor lor autoritare, potrivit EFE.