Eurodeputații se pregătesc să acționeze în justiție Comisia condusă de Ursula von der Leyen dacă aceasta nu își va îndeplini „obligațiile” de a condiționa fondurile europene de respectarea statului de drept, potrivit unui comunicat remis joi de Parlamentul European.

Sesiunea Parlamentului European din februarie 2020, StrasbourgFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Într-o rezoluție adoptată joi cu 506 voturi pentru, 150 împotrivă și 28 abțineri, parlamentarii europeni l-au însărcinat pe Președintele PE, David Sassoli, să solicite Comisiei, în termen de cel mult două săptămâni, „să își îndeplinească obligațiile” în temeiul Regulamentului privind statul de drept.

Aceștia amintesc că noul instrument de condiționalitate pentru protejarea bugetului UE este în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și se aplică și fondurilor de redresare.

„Cu toate acestea, Comisia nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme și nu a respectat termenul de 1 iunie stabilit de Parlament în rezoluția sa din 25 martie pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului”, afirmă PE.

Această situație „constituie un temei suficient pentru introducerea de acțiuni în justiție în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei”, susțin eurodeputații, subliniind că riscul ca bugetul UE să fie utilizat abuziv în țările UE a crescut, iar statul de drept se deteriorează.

Mecanismul privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme după ce Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în fața Curții de Justiție a UE.

Polonia și Ungaria au făcut acest lucru la 11 martie 2021.