Un jurnalist al agenţiei naţionale de presă din Turcia, Anadolu, a fost concediat vineri după ce a pus o întrebare în legătură cu acuzaţiile deranjante făcute de un şef mafiot împotriva puternicului ministru de interne, notează AFP și Agerpres.

Ministrul de interne turc Suleyman Soylu alaturi de Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

De trei săptămâni, Turcia trăieşte în ritmul înregistrărilor video postate pe YouTube de Sedat Peker, figură a lumii interlope exilate în străinătate, în care acuză membri ai guvernului şi partidului AKP aflat la conducere de diferite infracţiuni şi de corupţie.

Într-unul dintre aceste videoclipuri, Sedat Peker a susţinut că ministrul de interne Süleyman Soylu l-a protejat şi l-a avertizat cu privire la deschiderea unei anchete împotriva sa anul trecut pentru a-i permite să fugă din Turcia înainte de a fi arestat.

Presat de opoziţie să demisioneze, Süleyman Soylu, unul dintre cei mai puternici membri ai guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a respins afirmaţiile lui Sedat Peker.

În acest context, un jurnalist de la agenţia de presă Anadolu a stârnit rumoare vineri seară cerând o reacţie asupra acestei afaceri într-o conferinţă de presă a miniştrilor industriei, Mustafa Varank, şi agriculturii, Bekir Pakdemirli.

Sub privirile uluite ale celor doi demnitari, reporterul Musab Turan a întrebat dacă guvernul are un plan pentru a face faţă scandalului şi a apreciat că ministrul Soylu este o persoană al cărei "nume este asociat cu greşeli morale grave", exprimându-şi "ruşinea" pentru acesta.

O înregistrare video a scenei în cauză s-a răspândit fulgerător pe reţelele sociale.

În faţa acestei polemici, agenţia Anadolu a anunţat rapid într-un comunicat concedierea angajatului său, acuzându-l că a încălcat "principiile jurnalistice" şi a făcut "propagandă politică".

"Am sesizat un procuror pentru ca o anchetă să fie efectuată cu scopul de a verifica dacă (jurnalistul) aparţine unui grup terorist", a transmis Anadolu.

"Cei care vor să submineze respectabilitatea statului nostru vor plăti preţul", a avertizat pe Twitter directorul de comunicare al preşedinţiei Turciei, Fahrettin Altun.

Scandalul a mulţumit cel puţin o persoană: Sedat Peker, "naşul" mafiei, a postat videoclipul conferinţei de presă pe canalul său de YouTube, mai scrie AFP.