Marea Britanie va desfăşura anul viitor o anchetă asupra modului în care guvernul a gestionat pandemia de Covid-19, a anunţat miercuri premierul Boris Johnson, potrivit Agerpres.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

„Acest proces va analiza în detaliu acţiunile statului”, a afirmat el în parlament.

Ancheta va fi susţinută printr-o lege care îi va oferi puteri extinse, a declarat Johnson.

Premierul a fost de acord anterior să se desfăşoare o anchetă, însă a rezistat presiunii partidelor de opoziţie ca ea să înceapă cât timp guvernul încă trebuie să gestioneze criza, spunând că este mult mai important ca atenţia să se concentreze pe acest aspect şi pe planul de recuperare.

Însă, într-un discurs în parlament, el a declarat că ancheta va începe în primăvara lui 2022, odată ce presiunea va mai scădea, pentru a se evita relocarea unor resurse de la răspunsul la criză. El a atras atenţia asupra riscului unei reactivări a virusului.

Johnson nu a precizat coordonatele anchetei şi nici cine o va conduce, spunând că este necesar să se consulte cu Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord asupra acestor chestiuni.

De asemenea, Boris Johnson a declarat că guvernul său examinează toate soluţiile posibile pentru a opri creşterea cazurilor de infectare cu varianta indiană a coronavirusului, inclusiv în oraşul englez Bolton. „Această variantă ar putea fi mai transmisibilă (...), probabil chiar considerabil mai transmisibilă. Examinăm toate soluţiile posibile pentru focarele pe care le vedem la Bolton şi în alte părţi”, a asigurat el.