Medicii apropiați opozantului rus Alexei Navalnîi, inclusiv medicul său personal, l-au îndemnat joi să pună capăt grevei foamei „imediat”, spunând că se tem de moartea sa sau de „daune considerabile” asupra sănătății sale dacă continuă, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În calitate de medici curanți, apelăm la Alexei Navalnîi și îi cerem să oprească imediat greva foamei pentru a-și păstra viața și sănătatea”, au indicat cei cinci medici semnatari într-o scrisoare publicată de presa opoziției Mediazona.

Opozantul rus Alexei Navalnîi, încarcerat și în greva foamei timp de trei săptămâni, este „în pericol grav” și trebuie să poată fi evacuat în străinătate, au cerut miercuri patru experți în drepturile omului mandatați de ONU, potrivit AFP.

„Îndemnăm autoritățile ruse să se asigure că domnul Navalnîi are acces la medicii săi și să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru tratament medical urgent, așa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viața și sănătatea domnului Navalnîi în timpul detenției sale ", scriu ei într-un comunicat.

„Credem că viața domnului Navalnîi este în pericol grav”, spun acești experți independenți numiți de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dar care nu vorbesc în numele său.

Autorităţile ruse ameninţă că îl vor hrăni forţat pe disidentul Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei în penitenciar, afirmă avocaţii opozantului rus, relatează Reuters.

„Observând severitatea efectelor grevei foamei, conducerea penitenciarului ameninţă că îl va hrăni forţat zilnic. Aleksei Navalnîi a fost transferat înapoi de la secţia medicală în penitenciar. Medicul nu îl poate vedea”, afirmă avocaţii lui Alexei Navalnîi într-un mesaj postat pe contul de Twitter al disidentului.

Avocaţii precizează că Navalnîi a slăbit opt kilograme de când a început greva foamei şi, în total, 15 kilograme de când a fost adus la acest penitenciar.

Navalnîi a intrat în greva foamei în urmă cu aproape două săptămâni.

Disidentul rus Alexei Navalnîi a relatat că gardienii coloniei penale în care este încarcerat încearcă să-l tenteze să renunțe la greva foamei prin prăjirea de pui în fața sa, relatează Insider.

Navalnîi a descris situația într-o postare pe Instagram în limba rusă făcută din interiorul închisorii IK-2 din Pokrov unde execută o sentință de doi ani și opt luni de închisoare.