Autorităţile ruse ameninţă că îl vor hrăni forţat pe disidentul Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei în penitenciar, afirmă avocaţii opozantului rus, relatează Reuters și Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Observând severitatea efectelor grevei foamei, conducerea penitenciarului ameninţă că îl va hrăni forţat zilnic. Aleksei Navalnîi a fost transferat înapoi de la secţia medicală în penitenciar. Medicul nu îl poate vedea”, afirmă avocaţii lui Alexei Navalnîi într-un mesaj postat pe contul de Twitter al disidentului.

Avocaţii precizează că Navalnîi a slăbit opt kilograme de când a început greva foamei şi, în total, 15 kilograme de când a fost adus la acest penitenciar.

Navalnîi a intrat în greva foamei în urmă cu aproape două săptămâni.

Ulterior, avocaţii săi au comunicat că disidentul rus fusese transferat într-o secţie pentru deţinuţi bolnavi, din cauza unor probleme respiratorii. Navalnîi a anunţat că a avut febră, precizând că alţi deţinuţi sunt bolnavi de tuberculoză.

În urmă cu câteva zile, Preşedinţia Statelor Unite a exprimat îngrijorare în legătură cu informaţiile privind deteriorarea stării de sănătate a disidentului rus.

„Suntem îngrijoraţi de informaţiile privind deteriorarea stării de sănătate a domnului Navalnîi. Îndemnăm autorităţile ruse să ia toate măsurile necesare pentru a-i oferi siguranţă. Atât timp cât se află în închisoare, Guvernul rus este responsabil de sănătatea şi bunăstarea lui”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Navalnîi se află în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea sa la trei ani şi şase luni de închisoare pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.

Instanţa a dispus însă scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de disident în arest la domiciliu.

Alexei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

Citește și: