Disidentul rus Alexei Navalnîi a relatat că gardienii coloniei penale în care este încarcerat încearcă să-l tenteze să renunțe la greva foamei prin prăjirea de pui în fața sa, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Navalnîi a descris situația într-o postare pe Instagram în limba rusă făcută din interiorul închisorii IK-2 din Pokrov unde execută o sentință de doi ani și opt luni de închisoare.

Acesta a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii martie din cauza a ceea ce disidentul afirmă că este lipsa asistenței medicale adecvate, denunțând „acte de tortură”.

„Am știut desigur că autoritățile vor dori în primul rând să discrediteze greva foamei și să o batjocorească. Doar primitivismul abordării este surprinzător”, a scris acesta pe Instagram, precizând că se asigură că merge în bucătărie doar când camerele de înregistrări sunt în funcțiune fiindcă televiziunea de stat rusă a descris intrarea sa în greva foamei ca fiind o prefăcătorie.

Navalnîi a relatat de asemenea cum gardienii îl tachinează și gătesc pui în fața sa, încurajându-l să mănânce cu ei și spunând lucruri ca: haide Lex...mmm, ce miros. Renunță, nu vei obține nimic”.

Disidentul a afirmat că la început credea că gardienii doar urmează ordinele dar că apoi și-a dat seama că aceștia „pur și si simplu cred în asta cu pioșenie”, relatând că angajații penitenciarului îi bagă de asemenea dulciuri în buzunare pentru a-l tenta să iasă din greva foamei.

Navalnîi a subliniat din nou că îi este refuzat un diagnostic medical corespunzător, precizând și că nu i s-a dezvăluit rezultatul unei investigații RMN.

Joi, avocații lui Navalnîi au relatat că acesta este în stare gravă, nu-și mai simte mâinile și pierde rapid din greutate dar că nu renunță la greva foamei.

„Arată rău şi nu se simte bine. Nimeni nu intenţionează să-l trateze aici”, a afirmat avocata Olga Mihailova, precizând că opozantul a slăbit mult: cântăreşte acum 80 kg, faţă de 93 kg când a ajuns în colonia din Pokrov în martie şi 85 la începutul grevei foamei. Navalnîi are o înălțime de 1,89 metri.

Un alt avocat al lui Navalnîi, Vadim Kobzev, a indicat pe Twitter că opozantul pierde „un kilogram pe zi” şi se deplasează cu greu. „Boala progresează în mod clar în ceea ce priveşte pierderea sensibilităţii la nivelul picioarelor, palmelor şi mâinilor”, a scris el.

Aliaţii şi rudele sale au cerut ca opozantul să fie transferat la un spital.

Citește și: