Aproape jumătate din ruși afirmă că disidentul Alexei Navalnîi a fost încarcerat pe bună dreptate pentru încălcarea condițiilor cauțiunii sale, potrivit unui sondaj independent publicat luni și citat de Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un sondaj realizat de Centrul Levada afirmă că 48% din respondenți au considerat sentința de doi ani și jumătate care să fie executați într-o colonie penală ca fiind corectă, doar 29% din cei care au participat la sondaj catalogând verdictul ca fiind nedrept.

Disidentul în vârstă de 44 de ani a fost arestat pe aeroport în luna ianuarie la întoarcerea sa din Germania, țară în care a petrecut mai multe luni de recuperare după otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok despre care Navalnîi spune că a fost executată la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

Uniunea Europeană și Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a arestării și condamnării la închisoare a politicianului de opoziție.

Navalnîi, care a acuzat că este torturat în detenție prin privare de somn, a intrat în greva foamei săptămâna trecută cerând să îi fie acordate îngrijiri medicale corespunzătoare.

Sondajul Levada a arătat de asemenea că rușii sunt la curent cu ultimele evoluții privind încarcerarea disidentului și o scindare generațională puternică.

Jumătate din persoanele cu vârsta între 18 și 24 de ani chestionate au răspuns că Navalnîi a fost încarcerat pe nedrept în timp, procent care a scăzut la doar 19% în rândul celor de peste 55 de ani.

Per total, 82% din participanții la sondaj au declarat că fie au urmărit cu atenție informațiile despre încarcerarea lui Navalnîi, fie au auzit despre aceasta.

Levada a realizat sondajul pe un eșantion de 1.623 de persoane din 50 de regiuni ale Rusiei.

Pe același subiect: