Opozantul rus Alexei Navalnîi, încarcerat și în greva foamei timp de trei săptămâni, este „în pericol grav” și trebuie să poată fi evacuat în străinătate, au cerut miercuri patru experți în drepturile omului mandatați de ONU, potrivit AFP.

Alexei NavalniiFoto: Instagram/navalny

„Îndemnăm autoritățile ruse să se asigure că domnul Navalnîi are acces la medicii săi și să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru tratament medical urgent, așa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viața și sănătatea domnului Navalnîi în timpul detenției sale ", scriu ei într-un comunicat.

„Credem că viața domnului Navalnîi este în pericol grav”, spun acești experți independenți numiți de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dar care nu vorbesc în numele său.

Potrivit rudelor sale, Navalnîi, care a încetat să mănânce pe 31 martie pentru a protesta împotriva condițiilor sale de detenție, este pe moarte. Occidentul cere eliberarea și adevărul despre otrăvirea sa în august 2020 și în care ar fi implicate serviciile speciale rusești.

„Suntem profund deranjați de faptul că domnul Navalnîi este ținut în condiții care ar putea constitui tortură sau pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante”, subliniază cei patru experți, care sunt raportorii speciali pentru libertatea de opinie și de exprimare , asupra torturii, asupra executărilor sumare sau arbitrare și asupra dreptului la sănătate fizică și mentală.

„Încălcările aparente ale interdicției împotriva torturii sau a altor rele tratamente, dreptul său la un avocat și, în special, dreptul său la asistență medicală promptă și eficientă în timpul detenției nu fac decât să ne sporească îngrijorările”, continuă ei.

Ei cred că Navalnîi a fost de câțiva ani subiectul „unui model deliberat de represalii” din cauza criticilor sale față de guvernul rus.