Nava Ever Given a fost eliberată din malurile canalului Suez, alimentând speranțele că această vitală cale maritimă se va redeschide curând, scrie presa internațională luni dimineață. Cargobotul deținut de o firma japoneză Shoei Kisen Kaisha și operat de compania de shipping Evergreen s-a blocat într-un mal al Canalului Suez în urmă cu aproape o săptămână.

Ever Given blocheaza nave cu animale din RomaniaFoto: Captura YouTube

UPDATE 16.40 Canalul Suez a fost deblocat, nava portcontainer Ever Given a fost repusă în circulaţie

UPDATE 15.31 Nava a ajuns iar de-a latul Suez-ului din cauza vântului puternic, înaintea următoarei încercări de dislocare completă, au declarat Reuters un martor și o sursă din autoritatea Canalului. Totuși, prova plutește și nu a reintrat în mal, potrivit sursei Reuters.

UPDATE 12.25 Peste 425 de nave așteaptă să treacă, estimează Loyd’s List. Potrivit șefului autorității Canalului, după ce Ever Given va fi mutat, va fi nevoie de trei zile și jumătate pentru ca toate navele ce stau la coadă să treacă, circulația urmând să se facă 24 de ore din 24.

UPDATE 12.18 Ever Given este în proporție de 80% ”în direcția corectă”, operațiunile continuă pentru a-l elibera complet

UPDATE 11.09 Nava a fost îndreptată, iar operațiunile de manevrare a ei cu remorchere vor fi reluate luni după ce mareea va ridica nivelul apei, potrivit autorității Canalului Suez. Circulația va fi reluată pe această cale maritimă după ce Ever Given va ajunge în zona lacurilor.

UPDATE 08.17 Site-ul de urmărire a traficului maritim vesselfinder.com a schimbat statutul navei în ”under way”, confirmând că aceasta nu mai este eșuată.

UPDATE 07.46 Giganticul cargobot este în stare aproape completă de plutire și se vor efectua inspecții preliminare înainte de a fi mutat, a declarat Reuters o sursă avizată. Motoarele navei au fost pornite și se fac pregătiri pentru a muta Ever Given în zona Marilor Lacuri, a spus o altă sursă.

Cel puțin 369 de nave așteaptă să treacă prin Canal.

În primele ore ale zilei de luni au apărut informații că prova enormei nave a fost scoasă din mal.

Potrivit șefului autorității Canalului Suez, citat de Wall Street Journal, nava a fost parțial eliberată, acest lucru fiind ”o veste bună”.

Acesta a spus că remorcherele de la fața locului vor mai lucra circa o oră pentru ca nava să circule prin canal: ”Nu am terminat încă, dar s-a mișcat”.

Și furnizorul de servicii maritime Inchcape, citat de Bloomberg, a spus că echipele de intervenție au reușit să elibereze Ever Given la o săptămână după ce a eșuat.

Ultimele informații din satelit arată că nava s-a îndreptat, prova nemaifiind în malul estic.

Citește și: