Un spectacol impresionant de lumini a „aprins” joi cerul din nord-vestul Statelor Unite, datorându-se cel mai probabil resturilor provenite de la o rachetă SpaceX care se întorceau în atmosferă, a raportat National Meteorology (NWS), scrie AFP.

Resturi racheta SpaceXFoto: Captura YouTube

„Obiectele luminoase semnalate pe cer au fost resturi din a doua treaptă a unei rachete Falcon 9”, a postat pe Twitter Serviciul Național Meteorologic din Seattle, specificând că așteaptă mai multe detalii pentru a confirma oficial informațiile.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată un grup dens de puncte luminoase și dâre luminoase, care se mișcă încet pe cer înainte de a dispărea, în timp ce unii internauți susțin că fenomenul ar putea fi o ploaie de meteori sau chiar, în glumă, o invazie extraterestră.

Potrivit presei locale, fenomenul a fost observat chiar după ora 21:00 (04:00 GMT vineri), iar videoclipurile au fost postate din Washington și Oregon, ambele situate în nord-vestul Statelor Unite.

Potrivit Serviciului Național Meteorologic din Seattle, fenomenul cel mai probabil a fost provocat de resturi spațiale decât de meteoriți, care s-ar mișca mult mai repede.

„Ceea ce văd oamenii este o rachetă care cade în atmosferă cu peste 27.000 km / h și se sparge ca urmare a căldurii generate de o astfel de viteză. Părțile care se topesc cel mai ușor se desprind mai întâi și piesele mai dense supraviețuiesc mai mult, ceea ce oferă aparența mai multor piese strălucitoare care merg toate în aceeași direcție ", a declarat pentru AFP Jonathan McDowell de la Harvard Center for Astrophysics.

"Aceasta este o eroare, în mod normal, acest tip de rachetă SpaceX efectuează o combustie dezorbitantă", a adăugat McDowell.

Combustia de dezorbitare este o manevră care implică pornirea propulsoarelor unei nave spațiale pentru a o încetini și a începe coborârea în atmosferă unde se dezintegrează într-un mod controlat.

„Am știut că se va prăbuși ieri sau astăzi, dar nu eram siguri exact când”, a spus McDowell, adăugând că „durează câteva ore până când merge în jurul lumii de două ori, așa că nu aveam idee în avans unde s-ar prăbuși”.

Nu s-au raportat încă pagube, iar Serviciul Național Meteorologic din Seattle a declarat că este puțin probabil ca fenomenul să fi produs un impact.