Asociația uigurilor din Franța a intentat săptămâna aceasta un proces împotriva Nike pentru „practici înșelătoare și complicitate la ascunderea muncii forțate”, a confirmat grupul pentru Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Brandul sportiv este acuzat că subcontractează fabrici chineze care utilizează scheme de muncă coercitivă împotriva membrilor minorității uigure.

Nike a respins acuzațiile.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că minoritatea musulmană cu sediul în regiunea de vest Xinjiang din China a fost supusă detenției, torturii, sterilizării și îndoctrinării politice ca parte a unei campanii de asimilare.

China a negat toate acuzațiile, susținând că politicile sale din Xinjiang vizează doar promovarea dezvoltării economice și sociale și combaterea radicalismului islamist. De asemenea, respinge criticile privind ce consideră că afacerile sale interne.

Potrivit unui raport din 2020 al Institutului australian de politici strategice, „peste 80.000 de uiguri au fost transferați din Xinjiang pentru a lucra în fabrici din China între 2017 și 2019, iar unii dintre ei au fost trimiși direct din lagărele de detenție”.

"În condiții care sugerează puternic munca forțată, uigurii lucrează în fabrici care se află în lanțurile de aprovizionare a cel puțin 82 de mărci la nivel mondial bine cunoscute din sectoarele tehnologiei, îmbrăcămintei și auto", se arată în raport.

În timp ce majoritatea companiilor enumerate în raport s-au angajat de atunci să-și taie legăturile cu fabricile acuzate că folosesc muncă forțată, militanții spun că acest lucru nu a fost cazul pentru Nike.

Nike a respins acuzațiile de muncă forțată într-o declarație trimisă vineri Euronews, compania spunând că este dedicată producției etice și responsabile și că susține standardele internaționale de muncă.

”Nu am găsit dovezi privind angajarea uigurilor, sau a altor minorități etnice”, a spus Nike.